Výborná čalamáda bez sterilizácie!!!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: 2 stredne velké kapusty, 1kg uhoriek, 1kg cibule, 1kg červenej papriky, 1kg zelenej papriky, 2 väčšie karfioly (treba ich trošku obvariť, aby neboli tvrdé), 5-6 väčších mrkiev Nálev: 5l vody, 0,7l octu, 7PL soli, 10-14PL cukru,1kávová lyžička "Borkénu" Tento nálev netreba variť!

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky suroviny porežeme (prípadne karfiol rozoberieme na ružičky), tak ako na nejaký šalát alebo čalamádu, zalejeme hotovým nálevom a necháme postáť 24 hodín.Potom ponakladať do pohárov alebo aj velkých skiel a uzavrieť. Nemusí sa sterilizovať!!!
Ja robím aj do 3-litrových a keď potrebujem, otvorím, odoberiem koľko chcem a zatvorím, nič sa tomu nestane. Odporúčam!