Domáci jogurt

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 liter polotučného mlieka -nie trvanlivé! , 2 lyžice cukru, 2 vrecká vanilkového cukru, 4 lyžice sušeného mlieka, štartovací 1 kelímok bieleho plnotučného jogurtu / ja používam z LIDLu/

POSTUP PŘÍPRAVY

Mlieko zohrejeme na cca 60 stupňov, vmiešame všetky ostatné suroviny,poriadne rozmiešame a rozdelíme do kelímkov - ja mám jogurtovač so 7 pohárikmi a vyjde mi to presne, zapneme jogurtovač a necháme asi 8 hodín stáť.Jogurt je mierne sladký,ale dá sa urobiť aj úplne bez cukru a vanilky, potom čím dlhšie sa jogurtuje,tým je kyslejší.Sušené mlieko nemusí byť,ale už sa stalo,že bez neho zostal jogurt pomerne riedky,tak ho dávam stále. Kto má rád ovocné,na dno kelímka si môže dať lyžičku napr.jahodového alebo iného obľúbeného džemu,potom zaleje jogurtovou zmesou. Tip pre mamičky bez jogurtovača - strčiť kelímky pod perinu,aj dve, a nechať stáť tak isto dlho.V zime sa môže postaviť na radiátor. Jogurt je fakt chutný, a hlavne domáci ,bez farbív a chémie.Pre tie,ktoré používajú surové mlieko z automatov-mlieko najprv prevariť,schladiť na požadovanú teplotu a ďalej postupovať podľa receptu. Tak prajem dobrú chuť!