Ríbezľový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 400g polohrubej múky + na vysypanie plechu
60g práškového cukru
4 žĺtky
2 lyžice mlieka
240g margarínu + 10g na vymastenie plechu
1 prášok do pečiva

POLEVA: 600g ríbezlí (môžu byť aj mrazené)
4 bielky
350g práškového cukru + 50g

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku premiešame s práškomdo pečiva. Pridáme tuk, žĺtky, cukor, mlieko a ručne umiesime cesto.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do tavru odĺžnika veľkosti pekáča ( ja mám veľkosť 25x40) a prenesiéme na plech. V predhriatej rúre do ružova upečieme (cca. 200-250 °C). Po vybraní z rúry dáme na cesto ríbezle. Z bielkov a 350g práškového cukru vyšľaháme penu, ktorú pomocou stierky rozotrieme na ríbezle. Posypeme 50g práškového cukru a v mierne teplej rúre dopečieme, aby sa pena rozpustila.
Tento múčnik sa skvele hodí na horúce letné dni je zároveň kyslý aj sladký.....