Briam - pečená zelenina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 väčší baklažán, 2-3 cukety, 2-3 stredne veľké zemiaky, 2 papriky (aj rôzne farby), 2-3 zrelé paradajky, 1 červená cibuľa, cesnak, koreniny (soľ, korenie, oregano, rozmarín, čerstvá petržlenová vňať), konzerva lúpaných sekaných paradajok, olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptík gréckej mňamky na horúce letné dni.

Všetku zeleninu si nakrájame na kusy, cibuľu na hrubšie plátky, asi 5 strúčikov cesnaku ošúpeme, prepolíme a vložíme k zvyšnej zelenine. Približne (podľa vašej chuti) 3 strúčiky roztlačíme a tiež šupneme na zeleninu, ktorú poriadne osolíme, okoreníme (čerstvo) mletým korením, pridáme oregano, rozmarín (z každého asi po jednej PL), polejeme dobrým deci panenského olivového oleja (my máme radi veľa oleja) a pacneme tam ešte jednu konzervu lúpaných sekaných paradajok. Ja zvyknem celý plech ešte podliať troškou vody, ale ak sú paradajky dosť šťavnaté, netreba. Dá sa tak prípadne urobiť počas pečenia, ak zbadáte, že šťavy je málo.
Všetko spolu poriadne premiešame, najlepšie rukami. Takto vyzerá plech pripravený na pečenie. Z mojej skúsenosti je ho lepšie v prvých 2/3 pečenia zakryť alobalom, aby sa zeleninka poriadne udusila, najmä zemiaky. Na posledných 20-30 minút môžte plech odokryť. Takže....zakryť, šup do rúry na 175 - 180°C najprv asi na hodinu, potom odokryť a dopiecť ďalších asi 20 min. Udavám len približné minúty, riaďte sa vlastnými skúsenosťami s pečením vo vašej rúre.
Hotovo:) Už len posypať čerstvou petržlenovou vňaťou (ale ja to nemám rada :)). My to najradšej papáme s čerstvým pečivom, ja dokonca asi najviac s pitou. Pre zmenu môžte jedlo posypať nadrvenou fetou, ale výborné je aj takto.