Torta pre Natálku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

VANILKOVÁ A KAKAOVÁ PIŠKÓTA:
Základné cesto na jednu piškótu:
100g hladkej múky, 140g polohrubej múky, 2 čaj. lyžičky kypriaceho prášku, 200g práškového cukru, 2 čajové lyžičky vanilkového cukru, 4 vajíčka, 100 ml vody a 100 ml oleja. Upečieme z jednej dávky vanilkovú piškótu a z jednej dávky kakaovú piškótu. Tento recept som si vybrala z časopisu Dobré jedlo
a je perfektný v tom, že táto piškóta sa dá upiecť dopredu a na druhý deň je krásne odležaná, jemná a ohromne sa s ňou pracuje.
VANILKOVÝ KRÉM:
2 žĺtka, 900 ml mlieka, 150g práškového cukru, 2 lyžice hladkej múky, 2 Zlaté klasy, 1 vanilka, 200g masla
Okrem masla a 150g cukru všetko uvaríme ako kašu. Je potrebné túto zmes dobre vyšľahať pred tým než ju idete variť, aby sa Vám neurobili hrudky. Pokojne pripravené suroviny najprv prešľahajte mixérom a potom uvarte. Budete mať nadýchanú kašu. Kašu vychladíme a postupne pridávame k vyšľahanému maslu s práškovým cukrom. Ja vždy nakoniec pridávam pár lyžíc rumu, podľa chuti - samozrejme izbovej teploty.
ORECHOVÝ KRÉM:
2 vajíčka, 100g cukru,kakao, 1/2 masla, orechy, rum, vanilka
Vajíčka uvaríme s cukrom vo vodnom kúpeli, a odstavíme. Toto je super plnka, pretože vôbec nemusíte čakať,kým niečo vychladne, ale rovno pridajte kakao, pol masla, orechy, rum, aj vanilku, a podľa potreby zahustite strúhankou. Stačí trochu. Táto plnka nenaberie na objeme, ako šľahané krémy, ale je úžasná na chuť a pod banánom chutí super.

POSTUP PŘÍPRAVY

Obe upečené piškóty prerežeme na druhý deň. Ja ich natieram ríbezľovým lekvárom, pokvapkám rumom poukladám na to banány, na tie vanilkovú plnku, preložíme kakaovým korpusom, znova džemom, rumom, orechovu plnkou, banánmi, a tak znova. Z tej vanilkovej plnky určite vyjde na zarovnanie nerovností po obvode celej torty. Tortu necháme trochu stuhnúť a potom potiahneme hmotou z Marshmallows - odporúčam značku JOJO, a z cukríkov Vexta (tiež Jojo) sú ružičky.
Napriek tomu, že sa to zdá nesmierne zdĺhavé, nie je to až také náročné, chce to iba prípravu. Ružičky som si narobila dopredu, korpusy deň predtým, a plnky ráno.

iný pohľad