Svieži jogurtový amaroun



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

650 g jogurtu (jedno, či ovocný al. biely, či nízkotučný al. smotanový), 1 stredná konzerva (400g) kyslejšieho kompótového ovocia, 250 ml rastlinnej alebo práškovej šľahačky, 20 g prášk. želatíny, 1 vanilínový cukor, 1 PL prášk. cukru, 1 bal. (150g) malej piškótovej rolády, 1 balík detských piškót

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Kompótovú šavu si zlejeme do malej misky a ovocie necháme dobre odkvapkať, potom ho pokrájame na malé kúsky. Šľahačku vyšľaháme dotuha, roládu nakrájame na asi 4 mm tenké plátky - obe dáme do chladničky zatiaľ.\r\n2. Šťavu a obyčajnú vodu si odmeriame v pomere 2:1, aby spolu dosahovali 180ml tekutiny. Tú následne vlejeme do hrnťeka a nahrievame dovlažna, Prisypeme želatínu a miešaním ju rozpúšťame doúplna na nízkom ohreve, aby teda tekutina nebublala a nevrela. Následne ju necháme vychladnúť.\r\n3. V miske si zmiešame jogurt, oba cukry, pridáme želatínu a všetko dobre vyšľaháme. Potom primiešame ešte vyšľahanú smotanu a pokrájané ovocie.\r\n4. Formu na bábovkový veniec o priemere 26 cm si jemne vymastíme a o dno "prilepíme" potravinovú fóliu. Ďalej už len vrstvíme podla ľubovôle plnku, piškóty a roládové plátky. Amaroun necháme tuhnúť v chladničke najlepšie cez noc. Na druhý deň oddelíme nožom tortu od oboch okrajov vencovej formy a za pomoci podnosu preklopíme a amaroun uvoľníme z formy.\r\n\r\n- použila som smotanový jogurt Senoble s príchuťou tiramisu, kyslejšie kompótové jahody a nugátovú roládu - všetko kúpené z obchodu