Orechové rohlíčky z krehkého cesta plnené gaštanovo lekvárovou plnkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 50 dkg hladkej múky (použila som svoju obľúbenú Koláčovú), 30 dkg Hery (dala som 25 dkg Hery a 5 dkg masla), strúhaná kôra z polovice citróna, 1 vajce, 2 žĺtky, 20 dkg mletých orechov, 20 dkg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru. Plnka: 250 g gaštanového pyré ochuteného umom, cca 3 veľké polievkové lyžice kyselšieho lekváru - použila som hustý čučoriedkový džem. Okrem toho vanilkový cukor a práškový cukor na obalovanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Margarín rozmrvíme do múky, pridáme vajce, žĺtky, práškový a vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru a mleté orechy. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme minimálne na 30 minút do chladničky. Po tomto čase cesto vyberieme z chladničky (odoberáme vždy len po troche a zvyšok nechávame v chladničke) a vyvaľkáme na plát. Formičkou vykrajujeme kolieska. Gaštanové pyré ochutené umom (dá sa takéto kúpiť) vidličkou dobre roztlačíme, pridáme hustý lekvár alebo džem a dobre vymiešame. Naplníme zdobičku a na každé koliesko nastriekame prúžok plnky. Zvinieme do rožka a uložíme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie (z tejto dávky mi vyšlo 2,5 plecha) a dáme piecť do vyhriatej rúry. V pôvodnom recepte sa píše, že je dôležité, aby rúra bola vyhriata. Pečieme cca 10 minút na 180 C. Ihneď po upečení obaľujeme v práškovom cukre, ktorý sme zmiešali s vanilkovým.

Tento recept som objavila na jednom maďarskom blogu, bohužiaľ som si neodložila názov toho blogu.
Keďže neviem po maďarsky, veľmi mi pomohla kolegyňa, ktorá mi preložila to, čo nepreložil prekladač.
Rohlíčky s takto pre mňa netradičnou plnkou sú výborné, krehké, až sa rozplývajú na jazyku.

vypracované cesto
vykrojené kolieska, mali by mať priemer cca 8 cm, ja som robila menšie, lebo sa mi nechcela hľadať väčšia formička
nastriekaná plnka
toľkoto mi ich vyšlo na jeden plech
takto vyzerá gaštanové pyré ochutené umom
tento džem som použila, je výborný aj chuťovo a aj hustotou, vôbec mi plnka nevytekala