Moje croissanty



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg hladkej múky (ja som dala asi 3/4), O,5 l vody, 1 čerstvé droždie, 130 g KC, 1 a pol-2 PL soli, 250 g masla, na vrch som dala strúhaný syr

POSTUP PŘÍPRAVY

Urobíme si klasický kvások (voda + cukor + droždie). Prilejeme k múke a vypracujeme cesto. Dočítala som sa, že má byť tuhšie, aby sa napokon nestalo, že sa nám s maslom spojí, ale mne sa celé 1kg zdalo dosť veľa. Vyvaľkáme si obdĺžnik, do stredu ktorého položíme maslo (to som predtým v sáčku valčekom roztlačila na placku) a zabalíme ho. Trošku rozvaľkáme. Preložíme ho napolovicu alebo na tretinky a opäť rozvaľkáme. (ja som preložila 2krát na tretinky). Keď už máme dosť, dáme ho odpočinúť do chladničky. Ja som ho dala na celú noc v sáčku a nádherne nakyslo. Urobíme si z neho guličky, vyvaľkáme kruhy, narežeme na trojuholníčky a zvinieme do slimáčikov. Potrebovala som zbehnúť do mesta, tak ma čakali na plechu a pekne za 2 hodinky ešte narástli. Potrela som ich vajíčkom s vodou a posypala syrom. Piekla som pri 220°C 14 minút.

Mne sa tento recept zatiaľ páčil úplne najviac, preto ho podávam ďalej :) Už som skúšala aj s mliečkom alebo aj múka 50:50 hladká a polohrubá, ale vrstvenie som mala konečne až pri týchto. Na fotke to nie je až tak vidieť, ale my sme si pochutili :)