Dukátové halušky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KYSNUTÉ CESTO:
25 g kvasníc * 100 g práškového cukru * 400 g polohrubej múky * 1 žĺtok * štipka soli * ½ dcl oleja * 250 ml mlieka * hrozienka * kompótové ovocie * práškový cukor * 1 ks vanilkový cukor * NA POSYPANIE: práškový cukor * NA POLIATIE: redší vanilkový puding – 800 ml mlieka + jeden zlatý klas + 4 PL kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky,
určite Vás už omrzelo prejedanie sa kaviárom, ustricami, langustami, krevetami a na letnej dovolenke pri mori sa znechutene otáčate chrbtom každému domorodcovi, ktorá predáva živých krabov, žraločikov a mladé chobotničky. Lebo jediné, po čom túžia Vaše chuťové poháriky, sú typické slovenské jedlá počnúc bryndzovými haluškami, pirohmi, vysmážaným syrom, gulášmi... až po halušky. Pridávam recept na dukátové buchtičky na modernejší spôsob – t.j. dukátové halušky. Sú z kysnutého cesta, prekladané ovocím a hrozienkami a na záver, ako sa patrí na tradičné buchtičky z čias „izmu“, preliate vanilkovým pudingom. S manželom sme si zaspomínali na staré totalitné časy, keď nás kŕmili dukátovými buchtičkami v školských jedálňach raz týždenne – väčšinou v stredu. Ja som ich veľmi milovala a keď som išla tretí krát do kuchyne za kuchárkou s prosíkom o dupľu, tak len prevracala oči a precedila medzi zuby, či mi rodičia nedávajú jesť.

1. Takže dopite kávu, detičky odovzdajte oteckom a ideme na to. Z týchto prísad si urobíme kvások - do väčšieho hrnčeka dajte 250 ml vlažného mlieka, kocku kvasníc, štipku soli a lyžičku kryštálového cukru. Dobre premiešajte.
2. V hrnčíčku bojujú kvasnice s mliekom, kľudne im dožičte tej radosti dobrých 5-10 minút. Kurnik, stále mi lietajú mušky do burčiaku, asi pomaly pijem.
3. Kvások sa rozčertil a Vy by ste si už mali nachystať základ číslo dva na kysnuté cesto.
4. Takže šprintom! Na dosku si dajte polohrubú múku, práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor, štipku soli.
5. Hrnček s kvasnicami nalejte do múky, pridajte poldecáčik oleja a vymieste hladké cesto. Zo začiatku to pôjde zle, cesto sa Vám bude lepiť na ruky, tak pridajte toľko múky, koľko potrebujete, ale tak, aby nebolo cesto veľmi husté. Keď manžel zbadá tento zagebrený foťák od múky a kvasníc, tak tento môj 101. recept v poradí bude asi môj posledný!!!!
6. Spracujte ho do takejto podoby alebo do tesne podobného obrazu.
7. Cesto bachnite do mysky-kysky a nechajte ho 90-120 minút odpočívať na teplom mieste, ak môžete, vyhraďte mu zaslúžené miestečko niekde na slnku. Moje cesto sa vyhrieva tesne pod parapetnou doskou z južnej strany, takže máme o slnečné lúče postarané. Má to iba jednu nevýhodu, že musím behať po kuchyni so slnečnými okuliarmi.
7. Keď cesto pekne vykysne, a naozaj, nie je dôvod, aby nevykyslo, tak ho rozvaľkajte na pomúčenej doske asi na hrúbku 1,5 cm.
8. Z cesta robte ostrým nožíkom malé odrezky ....... a ..... to bude v nasledujúcom bode..... a
9. namočte ich na chvíľočku do rozpusteného rastlinného tuku alebo oleja a ...
10. a ukladajte do jenskej misy, alebo tortovej formy s odnímateľným okrajom. Zabudla som podotknúť, aby ste formu vymazali olejom.
11. Odrezky z kysnutého cesta naukladajte vedľa seba.
12. Naukladajte nakrájané kompótové ovocie a hrozienka. Urobte toľko vrstiev, koľko Vám cesto dovolí. Miňte ho celé.
13. Mne vyšli iba tri vrstvy, mohla som ich urobiť do menšieho pekáčika. Ale nevadí. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30-40 minút. Šparátkom alebo špajlou vyskúšajte najmä v strede formy, či je cesto upečené.
14. Hotový koláč z dukátových halušiek.
15. Ostávajú ešte dve dôležité veci: po prvé - štedro posypať práškovým cukrom (aby bol pekne rovnomerne posypaný, sypte cez sitko) a druhá veľmi dôležitá vec, je uvariť vanilkový puding.
16. A hotovo. Polejte vanilkovým pudingom a máte na stole vynikajúce jedlo, zvlášť pre naše milované deťúrence. Tejto porcii som urobila pá-pá hneď po tom, ako to manžel zavetril. Ešteže som to stihla odfotiť.