Veľkonočné judáše



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohrubej múky, 150 ml plnotučného mlieka, 150 g masla, 2-3 žĺtky, 70 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 35 g čerstvého droždia, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru z 1/2 citróna, 1 žĺtok na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Z čerstvého Plus 7 dní, sú mňamkové, rovno urobte z dvoch dávok, dobre vám radím :))) Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie, pridáme 2 lyžičky práškového cukru, soľ a necháme vykysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zmäknuté maslo, žĺtky, vykysnutý kvások, soľ, zvyšný práškový cukor, vanilínový cukor a citrónovú kôru. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré posypeme múkou, prikryjeme a na teplom mieste necháme 40 minút odpočívať. Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku, nakrájame ho na rovnaké kúsky, ktoré formujeme do valčekov a nakoniec ich stočíme do špirál. Uložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 10 minút podkysnúť. Potom ich potrieme žĺtkom, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dozlatista. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.