Prekladané bryndzové pagáče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

750 g hladkej múky, 2 žĺtky, 150 g masla, 125 ml kyslej smotany, 250 ml vlažného mlieka, 1 ČL soli, 80 g droždia, štipka cukru. Plnka: 250 g bryndze, 100 g masla, 125 ml kyslej smotany, 2 ČL horčice, 1 ČL mletej papriky, 1 PL pažítky, rasca podľa chuti. Okrem toho bielky na potieranie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme štipku cukru, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryté necháme kysnúť cca 1 hodinu. Medzitým z bryndze, masla, smotany, horčice, papriky, rasce a pažitky vymiešame plnku. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a do strednej tretiny natrieme tretinu z celkového množstva plnky. Cesto poprekladáme a zľahka rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním dvakrát zopakujeme. Z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré potrieme rozšľahanými bielkami (pridala som aj jedno vajíčko) a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C cca 20 minút.

Zdroj: Nový čas pre ženy

Príprava kvásku
Keď vykysne kvások, pridáme ostatné suroviny.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť.
Medzitým čo kysne cesto si pripravíme plnku a to zmiešaním všetkých surovín
Takto nám cesto narastie zhruba po jednej hodine
Vyvaľkáme ho na pomúčenej doske
A do strednej tretiny natrieme tretinu plnky
Cesto poprekladáme
xx
xx
xx
A znovu vyvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním dvakrát zopakujeme
Z cesta vykrajujeme pagáče, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným bielkom a môžeme sypať hrubozrnnou soľou a sezamom
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C. Z tejto dávky mi vyšlo dva a pol plecha pagáčov