Kurací segedínsky guláš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pre 2 osoby: 2 ks kuracích pŕs, cca 400 g kyslej kapusty, 1 stredná cibuľa, asi tri strúčiky cesnaku, 200-250 ml kyslej smotany, 1-1,5 dl nízkotučného mlieka, 2 PL hladkej múky, olej, bobkový list, mletá/drvená rasca, čierne korenie, mletá červená paprika (sladká), sušený cesnak, vegeta, soľ, 2-3 PL cukru, sójová omáčka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zdravšia verzia klasiky:)

Cibuľu si do sklovita opražíme na oleji.
Základné koreniny na ochutenie mäska.
Mäsko si nakrájame na asi centimetrové kúsky a opečieme na cibuli až kým nebude biele (túto foto som nedávala, to zvládne každá). Potom okoreníme, mierne osolíme a ovegetíme, prídame rascu a premiešame. Hrniec odstavíme z priameho ohňa a pridáme asi 2 ČL mletej červenej papriky, premiešame a zalejeme teplou vodou (prípadne zeleninovým vývarom z kocky, v tom prípade už potom opatrne so soľou a vegetou) asi 2 cm nad úroveň mäsa. Vrátime na sporák a pod pokrievkou dusíme asi 15-20 minút na miernom ohni.
Po asi 20 minútach pridáme kyslú kapustu (ja ju ešte pred vložením do hrnca premyjem na sitku tečucou vodou, aby nebola príliš kyslá a následne nakrájam na menšie kúsky) a tri kusy bobkového listu. Ak treba, môžme doliať trocha vody alebo vývaru (opäť takých 2 cm nad úroveň kapusty s mäsom). Varíme daľších asi 15 minút.
Nakoniec do toho všetkého prilejeme kyslú smotanu rozmiešanú s mliekom (malá rada - túto smotanovú zmes si ešte pred vliatím do hrnca rozzrieďte troškou horúcej šťavy z hrnca, predídete tak prípadnému zrazeniu smotany v jedle). Zamiešame. V malej miske si poriadne rozmiešame 2 PL hladkej múky s asi 0,5 dl vlažnej vody a tiež šup do hrnca. Premiešame, necháme prevrieť. Na záver ešte guláš dochutíme pretlačeným cesnakom, ak treba vegetou, asi 2 PL cukru a troškou sójovej omáčky. Podávame s knedľou alebo, ako to máme radi my, s čerstvým čiernym chlebíkom.