Hrnčekové medové pláty z Rumunska



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(1 hrnček = 300ml ) 1 a 1/2 h hladkej múky, 1 a 1/2 h polohrubej múky, 3 celé vajcia (dopredu rozhabarkovať v hrnčeku), 5 PL medu, 1 h práškového cukru, 1 h mletých vlašských orechov, 3 PL kakaa, 4 PL roztopeného masla (sú to asi 3/4 zo 100 g masla), 1 vrchovatú PL sódy bikarbóny

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Vo väčšom hrnci si na sporáku rozpustíme med, maslo a cukor. Potom pridáme jedlú sódu (zmes začne kypieť a rásť). Potom primiešame vajcia a stále miešame pri miernej teplote. Keď vznikne oranžovo-hnedastá pena, odstavíme zo sporáka.
2. Zmes potom vylejeme do väčšej misky, kde sú už zmiešané obe preosiate múky s orechmi a kakaom. Všetky prísady dobre rukou vymiešame, pričom občas posýpame ruku aj cesto hladkou múkou. (ak by sa však cesto nechcelo vymiesiť, pridajte ešte 1 dcl vlažného mlieka).
3. Po vymiesení necháme cesto polhodinu postáť prikryté na chlade. Po polhodine ho rozdelíme na 5 častí (ja si celé cesto najprv odvážim, a následne vydelím číslom 5. Potom si každú oddelenú časť ešte raz odvážim, či mi váha korešponduje s tým vypočítaným číslom - mám záruku, že každý plát bude rovnako veľký aj hrubý). Každú časť si vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske a na predlaktí prenesieme na vymastený a pomúčený papier na pečenie, ktorý je "prilepený" tukom o opačnú stranu plechu . Tam si z cesta vyrežieme požadovaný tvar plátu a odrezky opatrne odstránime.. Netreba zabudnúť každý plát husto poprepichovať vidličkou či špáratkom!
4. Pláty pečieme pri 175°C asi 5-7 minút. Po vychladnutí dajte opatrne všetky pláty na jeden deň alebo dva do veľkého sáčka spolu s čerstvými plátkami jabĺk a uzavrite ho. No a hor sa do plnenia - za pár minút máte pláty úplne mäkké (na obrázku som dávala citrónovú plnku, karamelovú penu, višňový džem a nugátovú plnku s orechami - torta po nich zostala krehká ako pri piškótovom korpuse a chutila po kakaových Bebe keksoch)

- odporúčam si vyvaľkať všetky časti cesta skôr, než začnete piecť prvý plát. Počas pečenia to už nebudete stíhať.
- upečený plát sa ihneď po vybratí "zošmykne" pri jemnom naklonení a potrasení plechu. Na tento použitý plech môžte ihneď dať ďalší ešte surový plát bez opätovného pomastenia a pomúčenia pečiaceho papiera