♥ Domáci Parížsky šalát ♥



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptov na Parížsky šalát je tu viac, ale ani jeden som nenašla ten pre nás ozajstný-pravý, preto ho s radosťou dopĺňam. V pravom Parížáku podľa našej rodiny. nie je totiž žiaden zemiak, žiadna cibuľa, kápia, ani horčica, či kečup. Ruské vajcia a domáci Parížsky šalát patria u nás ku každej hostine, oslave a vždy urobím niekoľko kilový "kotol" :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na plnú misu cca 1,5-2kg parížáku potrebujeme -
♥1kg mäkkej liptovskej salámy, alebo parizéru♥,
♥4 kyslé uhorky♥,
♥200g hrášku - sterilizovaný je lepší ako mrazený♥,
♥1 veľká majonéza-majolenka Hellmans 440g-neoplatí sa šetriť a kupovať tie lacné sladké majolenky♥,
♥1tatarka 220g♥,
= kľudne môžete skúsiť pridať aj kyslú smotanu = o to zmenšiť množstvo tatarky a majolenky
♥soľ, korenie♥,
♥dôležitou prísadou je muškátový oriešok♥

Na ruské vajcia - vajíčka uvarené na tvrdo. Na preliv - majonéza, kyslá smotana a šľahačková smotana.

salámu si nakrájame na tenké pásiky
takto :-)
uhorku na malinké kocečky
pridáme všetko ostatné, teda hrášok, okoreníme, osolíme, pridáme muškátový oriešok - tak trošku poprášime, nie veľa...:-) A zmiešame s majonézou a tatarkou v pomere 2:1. My kupujeme 440g majolenku Hellmanns a 220g tatarku Hellmanns. Sú najlepšie chuťovo a nepresladené. Skúšala som šalát aj odľahčiť a pridať kyslú smotanu (200g) a po 100g som odobrala z tatarky aj z majolenky. Tiež bol výborný !!!
Toto je Majolenka, ktorá sa nám za tých "pár" rokov praxe osvedčila.
šalátik robím vždy 24hodín vopred, aby všetky chute do seba vsiakli a prepojili sa....:-) Na druhý deň - teda v deň oslavy mám aspoň čas venovať sa aj iným dobrotám :-) Ideme na prípravu ruských vajec a servírovania :-)
Uvaríme si vajcia na tvrdo (na toto množstvo varím 10vajec) 8na ruské vajcia a 2dávam ešte na obložené chlebíčky, na ktoré tiež dávame parížsky šalát. Počas oslavy sa mi väčšinou pritrafí, že ešte vajíčka musím dovariť, lebo miznú naozaj rýchlo (hlavne ak mávate na oslavách 15ľudí ako my :-)) )
na zálievku ruských vajec použijem 1x 440g majolenku, 1x kyslú smotanu - jednoznačne 16%-tnú, nie 10% a šľahačkovú smotanu na zriedenie - stačí 30%-tná.
úplne strašná fotka, no všetko som fotila mobilom, nakoľko sa mi nechcelo vyťahovať foťák...:-) Ale k podstate - touto šľahačkou - úplne stačí 30%-tná - rozriedime zálievku do požadovanej hustoty. Nesmie byť riedka, iba tak aby sa dala ľahko roztrieť po vajíčkach. Tej šľahačky dávam tak 5polievkových lyžíc.
Poriadne premiešame, pridáme muškátový oriešok a iba šipkou soli osolíme.
Na polovice - pozdĺžne - krájame vajíčka.
Na misu navrstvíme šalát. na kraje málinko, do stredu kopcom
postupne pokladáme na kraje kde máme tenšiu vrstvu šalátu polovice vajíčok. Nakoniec sa mi vajíčok zmestilo iba 7 :-) ale tak rýchlo sa pojedia, že budete mať čo robiť dokladať ďalšie vajíčka (ako to je vždy aj u nás)
každé vajíčko prikryjeme jednou kopcovitou lyžicou zálievky
až zakryjeme všetky polovice vajíčok a ruské vajcia sú na svete...:-)
Tento domáci parížsky šalát vyjde o 2/3 lacnejšie a chuťovo sa nevyrovná tým kupovaným, to mi verte. A nie je to žiadna veda, raz dva a je hotový. Prajem dobrú chuť a príjemnú oslavu.
Táto titulná foto je z internetu...:-)