Ľahučký perník s ovocím



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 šálky polohrubej múky, 1 šálka práškového cukru (kto má rád sladšie, tak pokojne aj 1,5 šálky), prášok do perníka, 1 ČL sódy bikarbóny, 1-2 PL kakaa (podľa toho ako veľmi kakaový a tmavý chceme mať perník) , 2 vajíčka, 2 dl olej, 2 dl mlieko, marhuľový kompót, broskyňový kompót, hrsť mrazených malín (zvyknem pridávať aj sušené hrozienka, brusnice, alebo slivky a sekané oriešky)

POSTUP PŘÍPRAVY

Koláč je neskutočne rýchlo hotový a je ľahulinký ako pierko a vďaka ovociu šťavnatý...

...pripravíme si suroviny (maliny sú ešte v mraziaku)
Ako prvé si pri tomto koláči vymastíme a vysypeme plech a zároveň zapneme rúru, pretože zvyšok je neskutočne ľahký na prípravu a rýchly...
vyberieme si vhodnú šálku (podľa veľkosti plechu - ja som piekla na klasický plech tak som zvolila čajovú cca 2,5 dl), ktorá bude odmerkou... a začneme 3 šálky múky...
...pridáme zvyšné suché suroviny - 1 šálku cukru, 1-2 PL kakaa, prášok do perníka, 1 ČL sódy bikarbóny a nastrúhame kôru z jedného citróna
suché suroviny zmiešame
...do suchých surovín vylejeme celý marhuľový kompót aj so šťavou
...pridáme vajíčka
...vylejeme olej
...mlieko
...a všetko jednoducho varechou zmiešame. Doporučujem do neho pridať aj hrozienka namočené v rume a sekané vlašské orechy - dajú perníku iný rozmer :)
...takto nejak (žiadne dlhé miešanie, len všetko spolu spojiť)
...vylejeme a rozotrieme na plech
...rozkrájame broskyne na mesiačiky
...pripravíme si hrsť mrazených (alebo ešte lepšie ak sú - čerstvých) malín
...ovocie naukladáme do cesta a môžeme dať piecť
...takto vyzerá upečený. Za normálnych okolností ho po vychladnutí polejem čokoládovou polevou a posypem nasekanými orieškami... ale beriem z neho chorému svokrovi, ktorý má momentálne také lakocinky ako je čokoláda zakázané...
... je naozaj výborný. Bez pridania prášku do perníka a kakaa, super cesto aj na bublaninu.