Rezy NEBE A DUDY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(1 hrnček = 300 - 320 ml) CESTO: 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1,5 hrnčeka kryšt. cukru, 2 vajcia, 1 pdp, 2 ČL jedlej sódy, 1 rozmixovaný menší kompót (cca 350ml, šťavu nevylievať !!!) +++ KRÉM: 1 neochutené pomazánkové maslo (150g), 1 vanilkový al. banánový puding, 250 ml mlieka, 3 PL kryšt. cukru, 200 ml smotany na šľahanie + 1 Smetafix, 3 PL prášk. cukru, 1 Pl rumu (ale nemusí byť) +++ a ešte: 150g posekaných orechov a 4 kocky horkej čokolády (postrúhame na strúhadle)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Cesto: Vajcia si vyšľaháme s cukrom. Pomaly pridávame rozmixovaný kompót aj so šťavou. Následne prišľahávame preosiatu múku s pdp a jedlou sódou. Cesto vylejeme na dobre vymastený aj hrubou múkou pomúčený plech. Pečieme pri 180°C, pokiaľ celý nezhnedne (u mňa to trvalo len 15 minút, keďže ide o jemnučké cesto). Korpus necháme vychladnúť (cca 30 minút, potom sa pustíme do krému)
2. Krém: Klasickým spôsobom si uvaríme a vychladíme puding z vanilk. prášku, mlieka a kryšt. cukru. Vo vyššej a hlbokej miske si potom vyšľaháme tekutú šľahačku so stužovačom. Zvlášť si vidličkou rozhabarkujeme pomazánkové maslo s práškovým cukrom a celé to zašľaháme do smotany. Ďalej prišľaháme vychladnutý puding. Nakoniec vmiešame rum alebo brandy či koňak do zmesi (ale tento krok sa nemusí robiť). Krém potom rovnomerne navrstvíme na vychladnutý korpus a posypeme na malé kocky nasekanými orechmi a postrúhanou čokoládou (no orechy možno aj zomlieť najemno a namiesto čokiny dať granko). Koláč dáme do chladničky na noc a aj potom držíme v chlade.


- tipy na pomazánkové maslo: Bánovecká nátierka, Mana-R, Choceňská nátierka, Rama creme bonjour, alebo pre teba - Maji M. krém Philadelphia, ktorý by si mala zohnať u vás
- tip na kompóty: hruškový / mandarínkový/ ananásový/ marhuľový. V prípade prvého a posledného odporúčam najkôr zbaviť šupy a až potom rozmixovať
- koláčik bol pre Maju M.(misqs17) na rozveselenie a pozdvihnutie nálady kvôli clivote za domovom. Maji, dúfam, že som Ti a Tebe podobným aspoň takto virtuálne osladila život :o)

takto to vyzerá, keď čas chladenia nie je dodržaný, už som sa poučila (malá rada - vyšľahajte si 60 g masla a do neho vmiešajte plnku. Toto je dobré, najmä keď nemôžte tak dlho chladiť koláč alebo keď sa vám zdá plnka riedka po vyšľahaní)