Rezy z gaštanového pyré s karamelovou šľahačkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 4 veľké vajcia, 6 PL kryšt. cukru, 6 PL preosiatej polohrubej múky, 100 ml oleja, 2 PL kakaa,1 pdp PLNKA: 100 g masla, 4 PL prášk. cukru, 250 g gaštanového pyré, 1 Zlatý klas, 300 ml mlieka KARAMELOVÁ ŠĽAHAČKA: 4 PL kryšt. cukru, 300 ml mlieka, 2 práškové šľahačky (osvedčila sa mi modrá ochutená od Dr.Oetker), 1 Smetafix

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Šľahačka: Kryštálový cukor upálime na karamel a opatrne zalejeme mliekom (zvykne to veľmi prskať na všetky strany). Necháme karamel úplne rozpustiť pri miernej teplote bez miešania (trvá to aj štvrť hodinu). Potom ešte asi 1 minútu povaríme za občasného premiešania a necháme vychladnúť v chladničke cez noc.
2. Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, kakao a múku s pdp. Cesto vylejeme na hlbší a menší plech, ktorý sme si vopred vymastili a pomúčili hrubou múkou. Pečieme ho pri teplote 175°C asi 5-7 minút. Následne ho necháme v miestnosti vychladnúť. Vzniknutú kôrku na povrchu jemne zoškriabeme, aby nám nerobila šarapatu pri natieraní plnky.
3. Plnka: Z mlieka a Zl. Klasu si urobíme hustý puding, ktorý necháme prikrytý potravinovou fóliou vychladnúť. Zvlášť si vyšľaháme maslo, prášk. cukor a pokrájané gašt. pyré. Do tejto masy potom postupne zašľahávame puding. Následne hotový krém natrieme na korpus a zarovnáme. Nakoniec navrstvíme šľahačku, na ktorú urobíme jemné vlnky vidličkou a ponad koláčik ozdobne preosejeme kakao alebo dozdobíme čokoládovou ryžou.
4. Šľahačka: Vychladnuté karamelové mlieko zmiešame s oboma práškovými šľahačkami a stužovačom a dobre dotuha vyšľaháme (tiež to chvíľu trvá).