Jablkovo - broskyňový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

5 vajec, 100 g práškového cukru, 1 dl mlieka, 1 dl oleja, 100 g polohrubej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, 2 pol. lyžice kakaa, 3 veľké jablká, 3 broskyne, 1 vanilkový cukor, 1 čokoláda na varenie, kúsok Cery

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak tento koláčik je veľmi šťavnatý a ja som ho dnes robila, pretože nás čakala návšteva nášho kamaráta Adamka a jeho maminky Lucky z aprílových babatiek. Zdá sa, že im chutilo, tak posúvam tento receptík ďalej - aj Tebe Lucka samozrejme ;)...

Prichystáme si "ingrediencie" - dodatočne som zistila, že som si neprichystala práškový cukor, kakao, prdopeč... takže na obrázku máme len polovicu toho, čo potrebujeme :D... (na ospravedlnenie vôbec málo kvalitného obrazového postupu, chcem uviesť, že môj 16-mesačný syn Lukáško mal pramalé pochopenie pre túto činnosť a celý čas mi ťahal šnúru od mixéra, snažil sa stiahnuť vajíčka na svoju hlavu a podobne)
Vyšľaháme žĺtka s práškovým cukrom na penu. Priznávam, že mne sa ešte nikdy nepodarilo z toho urobiť penu, ja končím so šľahaním v momente, keď už toho mám takurát dosť, čo je takých 5 minút a žĺtka sú takmer biele od šľahania. Predhrejeme si trúbu na 150 °C.
Postupne pridáme pri neustálom šľahaní olej (ja som dala olivový) a mlieko. Zmes sa stane razom dosť riedkou.
Zmiešame múku s kypriacim práškom a kakaom.
Pripravenú zmes si vmiešame "zľahka" do vajíčkovo-mliečkovo-olejovej zmesky.
Plech na pečenie vymastíme a vysypeme namiesto múky kokosom. Dodá to koláčiku jemnú príchuť kokosu, fakt odporúčam (ja to používam aj pri iných zákuskoch). Ak nemáme kokos, dáme múku.
Na plech vylejeme cesto a šup s ním do trúby, nech sa pomaličky pečie.
Taaak - a ideme si pripraviť plnku - nachystáme si jabĺčka a broskyne (alebo iné šťavnaté ovocie).
Jabĺčka nastrúhame, broskynky pokrájame na drobné kúsky. Zmiešame dohromady s 1 vanilkovým cukrom.
Zvlášť si ušľaháme bielka a zľahka ich vmiešame do ovocia. Ovocie predtým zlejeme od prebytočnej šťavy (nevylejte!!! je to vitamínová bomba)... Tu musím poznamenať, že tento koláčik je vynikajúci aj bez tých vyšľahaných bielkov, je to na vás, ktorú verziu si vyberiete.
Z trúby vytiahneme upečené cesto (trvá to cca 1/2 hodinu). Tie "ďobky" v ceste sú od môjho opakovaného skúšania špáratkom, či už cesto je...
Na cesto rovnomerne nanesieme plnku a hajde naspäť do rúry. Teplotu si zvýšime asi na 200 °C.
Cca po 15 minútach by plnka mala byť zapečená.
Koláčik necháme chladnúť, až kým celkom nevychlne a polejeme ho roztopenou čokoládou (vo vodnom kúpeli s kúskom Cery, ktorá dodá čokoláde lesk).
Po vychladnutí koláčik nakrájame zohriatym nožom na úhľadné (alebo menej úhľadné ako v mojom prípade) kocky.
... a nech vám chutí ako týmto drobčekom :))). Ten môj pažroško schrúmal statočné tri kúsky za sebou ;).