Sypaný jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

• 2 poháre múka hladká • 2 poháre, detská krupica, alebo múka hrubá • 2 poháre cukor práškový • 1 ks prášok do pečiva • 1 ks cukor vanilkový • 2 kg jablká • 1 ks Her • tuk

POSTUP PŘÍPRAVY

Používam 3 dl pohár. Všetky suroviny okrem jabĺk a Hery si zmiešame v jednej miske. Postrúhame si jablká, s ktorými nešetríme a ani ich nevymačkávame, lebo koláčik bude suchý.

Plech vymastíme tukom. Na pekáč rovnomerne vysypeme 2 poháre zmesi. Na túto zmes dáme polovicu jabĺk, aj so šťavou - jablká nežmýkať. Opäť vysypeme rovnomerne po celej ploche 2 poháre zmesi a dáme druhú polovicu jabĺk, ktoré zasypeme poslednými 2 pohármi zmesi. Jablká musia dôkladne zakryť múku, inak koláč bude suchý, preto ak vám jabĺčka zachýbajú, radšej si treba dostrúhať. Lenivosť sa nie vždy vypláca:-)
Typ pre vás: Sypkú zmes si rozdelím tak, aby stredná vrstva bola najtučnejšia a spodná zasa najtenšia... Z vlastnej skúsenosti viem, že ked dám spodnú vrstvu príliš hrubú, tak mi ňou jablčka neprejdu a je niekedy suchá... a stredná vrstva môže byť hrubšia, pretože saje vlhkosť aj zo spodných aj z vrchných jablk...

Na túto zmes postrúhame rovnomerne Heru a dáme piecť do vyhriatej rúry. Ja pečiem zo začiatku na 250°C a keď koláčik začne voňať, stiahnem na 160°-170°C a pomaly do zlatista dopečiem. Takto vyzerá koláčik po rozkrájaní: