domace žemličky, rohliky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

http://domacnost.sme.sk/c/4329652/upecte-si-s-nami-sypane-zemle-a-kaiserky.html

POSTUP PŘÍPRAVY

Upečte si s nami sypané žemle a kaiserky
Získala si vás vôňa domácich rožkov, minipizze či briošiek a chcete si opäť vyskúšať čosi nové? Tentokrát sa pustíme do pečenia sypaných žemlí a kaiseriek. Príprava je nenáročná a môžete si byť vopred istí, že to stojí za to.

Ani tentokrát nebudeme pri pečení drahší, ako inokedy. Vystačíme si so základnými surovinami – múkou, tukom a droždím. Ak ste boli pri pečení doposiaľ úspešní, môžete čakať ďalšie ovácie.

Ako pripraviť cesto?
Cesto, ktoré budeme miesiť je o čosi vláčnejšie a jemnejšie ako pri rožkoch. Na jeho prípravu treba 480 gramov hladkej múky, 70 gramov pekárenského smetolu, 40 gramov droždia, lyžičku cukru, soli a netradične veľa – až 275 mililitrov vody.

Možno ste si všimli, že často siahame po tukoch určených na pečenie namiesto toho, aby sme použili stolový olej. To preto, že výrobcovia vedia ako na to. Volia takú štruktúru mastných kyselín, aby bolo cesto po nakysnutí ľahké aj pri menej kvalitnej múke a jemná aróma ešte viac rozdráždila naše zmysly. Mimochodom, vedeli ste o tom, že pekárenské tuky sú o kúsok drahšie ako tie, čo sú určené pre natieranie na chlieb?


Formujeme pečivo
Po nakysnutí je potrebné rozdeliť cesto na 12 rovnakých častí. Či si pomôžete váhou, alebo budete bochníky deliť na tretiny a štvrtiny je iba na vás. Nič však netreba preháňať – ak budú niektoré kusy väčšie ako iné, nič sa nestane.

Po vyformovaní žemlí narežte ich okraje. Zárezy majú byť krátke, avšak cez celú hrúbku cesta. Pri kysnutí sa krásne zaoblia a vytvoria atraktívny vzhľad. Nezabudnite všetky potrieť rozšľahaným vajíčkom a posypať ich makom, či sezamom.


Pečenie ako vždy
Keď vyformované cesto naberie finálny objem, pustiť sa môžete do pečenia. Pri postupnom zohrievaní rúry na teplotu 230 °C vám pečenie zaberie približne 15 minút času.

Aby zostali vždy čerstvé
Pri skladovaní môžete taktizovať a využiť vašu mrazničku. Ak si vopred napečiete pečivo z dvojnásobnej dávky cesta, polovicu môžete po upečení a vychladnutí odložiť do mrazničky, aby ste ju kedykoľvek pri 150 °C mohli na rošte v rúre priviesť opäť k životu. Výsledok je na nerozoznanie od čerstvo napečených kúskov.