Staročeská sviečková na smotane

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg falošnej sviečkovice, alebo rovnaké množstvo pekného hovädzieho stehna, 2-3 mrkvy, 2 petržleny, poriadny kúsok zeleru, menšiu cibuľu, olej, 1 sladkú šľahačkovú a 1 kyslú smotanu, 2-3 lyžice hladkej múky a 3-4 lyžice kryštálového cukru, citrón. Ochucovať budeme celým novým korením, bobkovým listom, mletým čiernym korením, vegetou a plnotučnou horčicou a citróm, či octom. Ďalej potrebujeme zaváraný brusnicový kompót, alebo džem.
Citrón môžeme nahradiť octom.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak sa pusťme do toho. Čo sa týka množstva mäsa, je to na vás a podobne je to aj s ostatnými surovinami. Mäso si nakrájame na plátky, jemne naklepeme, potrieme horčicou a zprudka opečieme na rozpálenom oleji.
Opečené mäso preložíme do hrnca, zalejeme výpekom, pridáme na kocky nakrájanú zeleninu, posolíme, pridáme vegetu, na polovicu rozkrojenú cibuľu, nové korenie 8-10 ks, bobkový list 4-5 ks, na kolieska nakrájaný citrón. Takto pripravené mäso zalejeme karamelom. Pripravíme si ho z 3-4 lyžíc kryštálového cukru, dáme pozor, aby nám nezhorel, zalejeme 500 ml vody a necháme karamel rozpustiť. Prelejeme mäso a šup na sporák, kde pomaly dusíme až do mäkka. Počas dusenia podlievame vodou podľa potreby. Keď je mäsko hotové, vyberieme ho, spolu s ním bobkový list, nové korenie, cibuľu a citrón. Zeleninu rozmixujeme, dáme späť na sporák a zahustíme zátrepkou z oboch smotán a hladkej múky. Povaríme asi 10 min a je to hotové. Samozrejme dochutíme podľa potreby. Mäsko vložíme do omáčky , aby nám neoschlo. Podávame s knedľou a plátky mäsa ozdobíme brusnicami. Dúfam, že bude chutiť.