Doboška v marcipáne
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Upečieme 2 piškoty zo 4 vajec. Na jednu potrebujme: 4 vajíčka, 4PL kryštálového cukru , 4PL polohrubej múky................ Na krém: 500ml mlieka, 5PL hladkej múky, 250g masla, 200g práškového cukru, 2PL kakaa.................Na marcipánový poťah: 200g cery, 200g práškového cukru, 200g plnotučného sušeného mlieka.....čokoláda na poliatie
POSTUP PŘÍPRAVY
Neviem aký lepší názov mám vymyslieť pre tento tento zákusok, no dosť pripomína dobošku a aj keď ten poťah nie je z pravého marcipánu je tiež fajnučký. Ja som robila dve dobošky, ale kto to nechce preháňať, tak stačí aj z polovičnej dávky , ale potom treba všetko deliť dvoma. Viac sa dozviete v postupe.
|
bielka oddlelíme od žltkov , vyšľaháme. Keď sú dobre vyšľahané postupne pridáme 4PL kryšťálového cukru a šľaháme ďalej , až kým nie sú pekne lesklé biele |
|
asi takto |
|
potom pomaly primešame žltka |
|
keď sú žltka dobre premiešané, jemne vmiešame múku, ale už nešľaháme šľahačom, pekne ručne, potom vylejeme cesto na plech vyložený papierom na pečenie , dáme piecť asi na 200°C na 12 minút, ale to si prispôsobí každý podľa vlastnej rúry |
|
po upečení vyklopíme na utierku jemne posypanú práškovým cukrom, stiehneme papier a necháme vychladnúť |
|
v mlieku rozmiešame múku a uvaríme kašu, ktorú vychladíme za občasného premiešania, tak, aby sa nám neurobili hrčky |
|
kým sa chladí kaša, vyšľaháme maslo s cukrom |
|
zmiešame kašu s maslom |
|
pridáme kakao |
|
piškotu rozdelíme po dlžke na tri rovnaké diely, najpr potrieme jeden plát, priložíme druhý plát, aj ten natrieme plnkou a nakoniec capneme tretí plát, potom potrieme celú dobošku krémom , tu mi nejaké fotky zmizli, ale to si vie každý predstaviť, samozrejme pri dvoch doboškách si delíme plnku podľa potreby |
|
pripravíme si marcipán zmiešaním všetkých surovín, trvá to trošku dlhšie, ale spojí sa to do peknej hmoty |
|
marcipán si rozdelíme na dve časti, ale len ten, kto robí dve dobošky, urobíme šúľok, ktorý trochu roztlačíme prstami, ako ja ľahšie sa začína s vaľkaním, marcipán vaľkáme medzi dvoma foliami |
|
asi takto |
|
marcipán pomocou jednej folie prenesieme na dobošku, uhladíme, vyžehlíme |
|
orežeme prebytočný marcipán, kraje pekne uhladíme |
|
nakoniec pofrkáme čokoládovou polevou |
|
a potom už len mlsáme |