Paorsky pagac



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 1 kg polohrubej muky, 550 ml vlazneho mlieka, 150 ml oleja, 50 g tuku ( Hera), 1 kocka drozia, 2 KL soli, 1 KL cukru *******Plnka: 500 g mleteho masa (pliecko), 1 vacsia hlavka cervenej cibule, 1 vajicko, 1 KL cervenej ml. papriky,3 PL oleja, 150 g sunky, ( alebo sunkovej salamy), sol, korenie, vegeta, trochu kecupu. Okrem toho: vajicko na potretie, sezamove semiacka na posyp, tortova forma s priemerom 24 cm, papier na pecenie na spodok tortovej formy

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrazkovom postupe

zo 150 ml mlieka , drozdia, cukru urobime kvasok. Pridame do preosiatej osolenej muky a spracujeme cesto. Potom pridame zvysne vlazne mlieko, olej a roztopeny, vychladeny tuk a dobre prepracujeme cesto. Cesto nema byt velmi riedke. Prikryjeme a nechame 1/2 hod. vykysnut. Po vykysnuti, cesto rozdelime na dve polovice a jednu vratime spat do misy
cibulku pokrajame na drobno, orestujeme na 3 PL oleja a pridame pomlete maso. Dochutime solou, korenim, vegetou a ml. paprikou.Ked je maso orestovane ( cca 10-15 min) odstavime a nechame vychladnut. Potom pridame 1 vajicko a dobre premiesame.
jednu polovicu cesta rozvalkame na plat. Dlzka cesta ma byt taka, aky je obvod tortovej formy, v ktorej pogac budeme piect. Dame plnku na cesto a zaviniem roladu. Ulozime do tortovej formy.
roladaka zvinuta
ulozene v tortovej forme. Vznikne nam taky veniec
druhu polovicu cesta opat rozdelime na dve polovice. Jednu na chvilu este vratime spat do misy. Tu prvu cast rozvalkame na kruh
kruh rozvalkame na tenky plat, vacssi ako je priemer tortovej formy. Pokrajame na 8 casti, zarezy ukoncime asi 2-3 cm od stredu, teda neprerezeme cesto uplne, ale stred nechame v celku
cesto vlozime do tortovej formy, tak aby nam kraje precnievali cez okraj formy. Pod cestom je ukryty uz predtym vlozeny veniec:)
zarezane casti stacame do spiraliek a koniec dame na vrch masoveho venca
postacane spiralky
druhu polovicu cesta rozvalkame na tenky plat a a porezeme na 25 pasikov ( cca 2 cm) .
Potreme malym mnozstvom kecupom a kladieme platky sunky. Stacame .
vzniknu nam take ruzicky,ktorymi vyplnime prazdne miesta
asi tak nejako. Potrieme rozslahanym vajickom. Posypeme sezamovymi semiackami a dame pisct do vyhriatej rury na 200 stupnov cca 40 - 45 min. Ak by vam vrch velmi horel, tak treba prikryt papierom na pecenie. Cesto treba vyskusat spajdlou, ci je dostatocne prepecene
upeceny pagac
este zblizka
pagac podavame s kyslou smotanou alebo nejakym catni