Švédske guľky s brusnicami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg mletého bravčového masa, 2 vajcia, strúhanka z 1 a pol vyschnutého rožka, 1 lyžička soli, 1/4 lyžičky ml.čierneho korenia, 1 lyžička ml. červenej papriky,olej na vyprážanie\r\nNa omáčku:\r\n1 liter vody, 2 kocky hov. bujónu, 4 lyžice masla, 4 lyžice hl.múky,ml.paprika,štipka ml.čierneho korenia, 1 lyžica worchest. omáčky\r\nsušené brusnice

POSTUP PŘÍPRAVY

Maso dvakrát zomelieme, osolíme,okoreníme,pridáme strúhanku a vajcia a poriadne rukami premiesime.Lepí sa to, ale oplatí sa nešetriť časom. Z masy formujeme guličky, vyjde ich pomerne veľa, ja som robila asi 4 cm a vyrobila som 45 kusov. Nabudúce urobím určite menšie. Aby sa hmota nelepila, guličky formujeme vlhkými rukami. Do panvice dáme olej do takej výšky,aby sa guličky namočili asi do polovice a pomaly vyprážame a obraciame,aby sa opiekli rovnomerne. Zatiaľ si pripravíme omáčku: z masla a múky urobíme zápražku,pridáme korenie a papriku, posmažené zalejeme uvareným vychladnutým bujónom a pridáme worch. omáčku. Ja dávam aj čajovú lyžičku sladkej sójovej omáčky,ale tú nemá každý v obľube. Necháme zovrieť. Medzitým by mali byť guličky opečené, vyberieme ich na papierový obrúsok,necháme odkvapkať prebytočný olej a šup s nimi do vriacej omáčky. Povaríme cca 20 minút. V menšom hrnci rozvaríme asi 100 g sušených brusníc v čistej vode, pokým nenadobudnú konzistenciu hustejšieho džemu. Schválne nepoužívam hotový džem, toto je bez cukru a čistej chuti.Ako prílohu dám smažené hranolky. Je to fakt super a kto jedol toto jedlo v IKEI, nebude sklamaný, Kto má rád jemnejšie omáčky,môže pridať do omáčky trocha smotany.Ja ju nemusím. Tak skúšajte a dobrú chuť!

Pozor-guličky nie sô úplne makké,kto má rád rozpadavejšie varianty,nech dá do receptu iba jedno vajce. /Poradila moja mama,ale tá už nemá vlastné zúbky/.:-(

Pripravené surové guličky
Guličky usmažíme do zlatista.
Osmažené guličky uvaríme v pripravenej bujónovej omáčke.
Sušené brusnice rozvaríme vo vode na džem.
A servírujeme s hranolkami./Tie guľky nie sú také veľké,ako sa zdajú,len som nemala poruke veľký tanier,tak som to naservírovala pre fotenie na dezertný./