Makové guľôčky proti anémii a stresu

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 250 g maku, 100 g lieskovcov/vlašsk. orechov, 100 g hrozienok, 2-3 PL medu, cca 60-100 g kokosu na obaľovanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokojne by sme ich mohli nazvať i "zdravou minerálovou bombou", lebo obsahujú všetky dôležité látky na podporu výbornej krvotvorby. Vylepšíte si nimi nielen hladinu železa, ale i hladinu vápnika, ktorú len málokto z nás má v poriadku. Už roky učím všetky ženy, že tento jednoduchý nepeč.zákusok by nikdy nemal chýbať v našej chladničke. Jeho príprava je veľmi jednoduchá nezaberie veľa času. Jeho prítomnosť v chladničke vás ochráni pred zlyhaním, ktoré by nastalo, keď vás prepadne chuť na sladké. Nemusíte do seba tlačiť všetky tie "prisávajúce sa" čoko a tukové výrobky, ktoré tak nechutne zväčšujú objem vášho pásu. Sami zistíte, že 4 -5 ks sladkých makových guľôčok dostatočne zasýti vašu chuť na sladké tak, aby ste nemuseli viac maškrtiť. Pochutíte si tak bez pocitu zlyhania.

Nahrubo nakrájať oriešky, zmiešať s opláchnut ými h rozienkami, na 24h namočiť do vody. Vody nedávať veľa, len toľko aby nasiakli orechy a hrozienka. Na druhý deň pridať m letý .mak, med , vypracovať cesto. Zo zmesi tvarovať malé guľky, obaliť v kokose.
Obmena: Orechy môžeme úplne alebo sčasti nahradiť ľanovým semienkom.
Okrem železa sa mak vyznačuje i vysokým obsahom vápnika. V 100g je ho až 1400 miligramov, čo je najviac zo všetkých potravín. Je to 12x viac ako má mlieko a 3x viac než syry. Podľa najnovších výskumov je využiteľnosť vápnika z rastlin. zdrojov oveľa vyššia ako z mlieka a mliečn . výrobkov, v ktorých je vápnik viazaný na kazeín. Mak môžeme konzumovať denne, či každý druhý deň . Neexistuje ani jediná zmienka o vedľajších škodlivých účinkoch zrelého kuchynského maku. Používajte ho preto preventívne i liečebne.