Bryndzovo škvarkové pagáčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ingrediencie na cesto: 500 g hladkej múky, 200 g kyslej smotany, 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 42 g droždia, 1 čajovú lyžičku soli, 125 g bryndze, 150 - 170 ml mlieka, 3 žĺtky. Okrem toho potrebujeme 200 g pomletých oškvarkov, 100 g bravčovej masti, tvrdý syr na strúhanie na posyp, vajíčko na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Viď obrázkový postup.

Na myšlienku pridať do oškvarkových pagáčikov bryndzu ma priviedol tento receptík domacipekarny.dama.cz/ recept.php?r=7373

Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a trocha vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny - okrem oškvarkov, masti a tvrdého syra.
Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste - nechala som ho kysnúť cca 45 minút.
Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme cca na hrúbku 1 cm. Snažíme sa cesto vyvaľkať do tvaru štvorca.
Prostrednú tretinu cesta potrieme pomletými oškvarkami, ktoré sme vymiešali s bravčovou masťou.
Kraje cesta preložíme do stredu
xx
Povaľkáme valčekom tak, aby nám vznikol obdĺžnik
Jednu tretinu cesta preložíme
Cez ňu preložíme opačnú stranu cesta
Znovu trochu "prejdeme" valčekom
Vzniknutý obdĺžnik preložíme na dva krát
xx
Prikryjeme utierkou a necháme znovu 30 minút kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte dva krát.
Keď je cesto dôkladne vykysnuté, opäť ho na pomúčenej doske vyvaľkáme.
Okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky.
Radielkom na každý pagáčik vytvoríme mriežku, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 - 15 minút pokysnúť.
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Časť som robila so syrom, časť bez syra. Dáme piecť do vyhriatej rúry, piekla som na 200 C.
Ihneď po vybratí z rúry som ich pomašlovala bravčovou masťou.
A tu sú už v plnej svojej kráse. Z tejto dávky mi vyšlo cca 35 ks pagáčikov.