Bryndzovo škvarkové pagáčiky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Ingrediencie na cesto: 500 g hladkej múky, 200 g kyslej smotany, 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 42 g droždia, 1 čajovú lyžičku soli, 125 g bryndze, 150 - 170 ml mlieka, 3 žĺtky. Okrem toho potrebujeme 200 g pomletých oškvarkov, 100 g bravčovej masti, tvrdý syr na strúhanie na posyp, vajíčko na potretie.
POSTUP PŘÍPRAVY
Viď obrázkový postup.
Na myšlienku pridať do oškvarkových pagáčikov bryndzu ma priviedol tento receptík domacipekarny.dama.cz/ recept.php?r=7373
|
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a trocha vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Keď kvások vzíde, pridáme ostatné suroviny - okrem oškvarkov, masti a tvrdého syra. |
|
Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste - nechala som ho kysnúť cca 45 minút. |
|
Keď cesto vykysne, tak ho na pomúčenej doske vyvaľkáme cca na hrúbku 1 cm. Snažíme sa cesto vyvaľkať do tvaru štvorca. |
|
Prostrednú tretinu cesta potrieme pomletými oškvarkami, ktoré sme vymiešali s bravčovou masťou. |
|
Kraje cesta preložíme do stredu |
|
xx |
|
Povaľkáme valčekom tak, aby nám vznikol obdĺžnik |
|
Jednu tretinu cesta preložíme |
|
Cez ňu preložíme opačnú stranu cesta |
|
Znovu trochu "prejdeme" valčekom |
|
Vzniknutý obdĺžnik preložíme na dva krát |
|
xx |
|
Prikryjeme utierkou a necháme znovu 30 minút kysnúť. Tento postup zopakujeme ešte dva krát. |
|
Keď je cesto dôkladne vykysnuté, opäť ho na pomúčenej doske vyvaľkáme. |
|
Okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky. |
|
Radielkom na každý pagáčik vytvoríme mriežku, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 10 - 15 minút pokysnúť. |
|
Pagáčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme strúhaným syrom. Časť som robila so syrom, časť bez syra. Dáme piecť do vyhriatej rúry, piekla som na 200 C. |
|
Ihneď po vybratí z rúry som ich pomašlovala bravčovou masťou. |
|
A tu sú už v plnej svojej kráse. Z tejto dávky mi vyšlo cca 35 ks pagáčikov. |