Varená nielen "Veľkonočná" údenina/šunka - veľmi chutná a šťavnatá



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Potrebujeme: údenú šunku, 5 L vody, 1 dekko, igelitové vrecká

POSTUP PŘÍPRAVY

...viem, že do Veľkej noci je ešte ďaleko, ale ten čas tak rýchlo letí, tak preto sa chcem s Vami podeliť o náš rodinný recept ako pripraviť údenú šunku...stačí mať len trocha času a chutná a šťavnatá šunka je na svete...

...do 5 l vody dáme dekko a necháme prejsť varom, a odstavíme...necháme úplne nálev vychladnúť
...do vychladeného nálevu vložíme lúhovať údenú šunku aj s mriežkou /aby šunka držala pokope/ cca 24 hodín najmenej.../môže byť aj 48 hodín/
...údeninu vyberieme z nálevu po 24 či 48 hodinách a vložíme do 3 či 4 veľkých igelitových vreciek,. poriadne zatvoríme a dáme variť do hrnca so studenou vodou, od bodu varu varíme podľa váhy 1 kg cca 2 až 2, 5 hodín...podľa toho akú mäkkú šunku chcete mať.necháme vychladiť, ja som ju naposledy nechala chladiť vo vode v ktorej som varila /ale my máme radi skutočne veľmi mäkkulinku šunku, ktorá sa sama odoberá/
...servírujeme na "nielen" veľkonočný stôl...
...my ju zvykneme radi jedávať v tejto podobe" na orestovanej cibuľke a červenej apaprike podusíme šunku, treb pridať trolinku vody, nechám prejsť varom a hotová mňamka hotová...brú chuť prajem