Chlebové koláčiky s údeným mäsom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 25 g droždia, štipka cukru, cca 200 ml vlažnej vody, 300 g ražnej chlebovej múky (dávala som tmavú), štipka soli, 1 lyžička oleja. Na plnku: 220 g údeného bravčového mäsa, 1 veľká cibuľa, 2 lyžice oleja, 1 lyžica hrubej soli, rasca.

POSTUP PŘÍPRAVY

Potrebovala som minúť varené údené mäso a tak som hľadala nejaký vhodný recept. Tento mám z časopisu Rytmus života. Na kvások rozdrobíme droždie do misky, pridáme štipku cukru a trochu vlažnej vody. Necháme vykysnúť. Múku nasypeme do misy, pridáme vykysnutý kvások, soľ, olej, zvyšok vody a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť. Údené mäso nakrájame na malé kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno. Opražíme ju na oleji, pridáme nakrájané údené mäso a všetko orestujeme. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Pomocou pohára alebo formičky vykrojíme z cesta kolieska, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Kolieska potrieme vodou, vytvoríme na nich jamky a naplníme orestovaným údeným mäsom s cibuľkou. Nakoniec koláčiky posypeme hrubou soľou a rascou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C, cca 20 minút. Po upečení som ich znovu potrela vodou.

Takúto múku som použila - kúpila som ju v TESCU
vykrojené kolieska
vyhĺbené jamky, potreté vodou
naplnené náplňou