tejfeles lepény"- smotanový posúch, Maďarský



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 1OO ml mlieka, 1 CL kryštáľového cukru, 2 vrchovaté PL bravčovej masti, 2 vajcia, 500 ml mlieka, 1 CL soli Plnka: 500 g kyslej smotany, soľ, 2 vajcia, oškvarky /ak nemáme masť, môžeme použiť olej/

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vandlíka preosejeme múku. Do misky dáme cukor, rozdrobené droždie, zalejeme mliekom, vrch posypeme 1 PL múky a necháme dobre vykysnúť. Do múky dáme vajcia, soľ, bravčovú masť a vykysnutý kvások. Dobre vypracujeme za postupného prilievania vlažného mlieka na redšie cesto. Spodok a vrch posypeme múkou a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.

V mise rozšľaháme 500 ml kyslej smotany s vajcami a osolíme. Vymastíme plech bravčovou masťou a vylejeme naň vykysnuté cesto, ktoré roztlačíme dlaňou rovnomerne po celom plechu až k okrajom. Na cesto vylejeme rozšľahanú smotanovú zmes a na povrch rozložíme oškvarky. Vložíme do trúby predohriatej na 180°C a pečieme 30-40 minút. Vyberieme a čiastočne vychladnutý posúch pokrájame na obdlžniky a ihned podávame.