vianočné koláčiky *2010* I



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kokosové štvorčeky, kávové oválky, orechové kvietky, medové rezy, sunquickové rezy

POSTUP PŘÍPRAVY

KOKOSOVÉ ŠTVORČEKY:
250 g hladkej múky, 110 g práškového cukru, 200 g Hery, 100 g kokosu, 1 vanilkový cukor. Spracujeme cesto a necháme odpočívať v chlade. Vyvaľkáme na hrúbku cca 3-4 mm, radielkom nakrájame na štvorčeky 4x4 cm a upečieme pri 170°C. Z rúry vyberám, keď začínajú okraje ružovieť. Polovicu vychladnutých štvorčekov máčame v bielej čokoláde a posypeme kokosom alebo dozdobíme čokoládou. Zliepame karamelovým krémom zo Salka.
KÁVOVÉ OVÁLKY:
170 g masla, 300 g hladkej múky,100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor. Vypracujeme cesto a necháme v chlade odpočívať. Vyvaľkáme a vykrajujeme oválky. Pečieme pri 170 – 180°C. Plníme kávovým krémom (150 g masla, 120 g pr.cukru, 2 PL silnej čiernej kávy). Máčame v kávovej poleve. Ja som použila bielu čokoládu s mletou kávou a dozdobila čokoládou.
ORECHOVÉ KVIETKA:
280 g hladkej múky, 190 g masla, 80 g práškového cukru, 1 žĺtok, hrsť mletých orechov.
Vypracujeme cesto a necháme v chlade odpočívať. Vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary . Pečieme pri 170 – 180°C, zlepujeme marmeládou alebo krémom a môžeme rôzne ozdobiť.
Ja som zlepovala maslovým orechovým krémom a vrch som potierala žĺtkovou polevou a ozdobila lieskovcom.
Žĺtková poleva: 1 žĺtok, 70 g práškového cukru
MEDOVÉ REZY:
Cesto- 50 g smetolu, 150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL medu, 5 PL mlieka, 1 KL sody bikarbóny, 450 g hladkej múky, slivkový lekvár
Na miernom ohni necháme rozpustiť. Musíme stále miešať, aby sa nám nezrazilo vajíčko. Vmiešame múku a vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na 4 časti. Upečieme na opačnej strane plechu.
Krém -3 dcl mlieka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor, 3 PL hladkej múky. Uvaríme kašu a po vychladnutí ju zašľaháme do 100 g masla.
1.cesto + ½ krému + 2. cesto + slivkový lekvár + 3. cesto + ½ krému + 4. cesto
Zaťažíme a potom polejeme čokoládovou polevou
SUNQUICKOVÉ REZY:
Cesto : 10 žĺtkov, 250 g práškového cukru, šťava z 1 citróna, 60 g hladkej múky, 60 g polohrubej múky, 110 g maizény, sneh z 10 bielkov
Vyšľahanú hmotu vylejeme na 2 veľké plechy vyložené papierom na pečenie.
Plnka: ½ litra mlieka, 1 žĺtok, 4 PL maizény, 100 g cukru, 1 vanilkový cukor. Uvaríme hustú kašu a vychladnutú ju zašľaháme do 250 g masla.
Sirup: 1,5 dcl vody, 1,5 dcl Sunquicku
Poleva : 300 g práškového cukru, 3 PL Sunquicku a 3 PL horúcej vody
Z jedného cesta stiahneme papier na pečenie a pokropíme ho polovicou sirupu, potrieme krémom a prikryjeme druhým poliatým plátom. Zaťažíme a neskôr polejeme polevou.

*