Voňavé pivné praclíky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohrubej múky, 100 g tuku, 220 ml vlažného piva, 1 žĺtok, 20 g droždia, 1 lyžička cukru, mleté čierne korenie podľa chuti, soľ. Na potretie: 1 žĺtok, 50 ml piva, hrubozrnná soľ na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Trošku múky zmiešame s cukrom, rozdrobeným droždím, zalejeme časťou vlažného piva a necháme v teple vzísť kvások. Prilejeme zvyšné pivo a roztopený tuk (nesmie byť horúci), pridáme žĺtok, zvyšok múky, osolíme, okoreníme a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť v teple cca 45 minút. Vykysnuté rozdelíme na malé kúsky, z ktorých vypracujeme valčeky, ktoré ľubovoľne stočíme do rôznych tvarov. Potrieme ich žĺtkom rozšľahaným v pive a posypeme hrubozrnnou soľou. Pečieme na 175 C.

Tento recept som objavila v časopise Knihovnička Recepty 1/2009 s názvom Nejlepší pečivo.