Knedľa :-)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g polohr.múky, 3 dcl mlieka, 1 a 1/2 PL oliv.oleja, 1/2 sáčku suš.droždia ( alebo 20g čerstvého), 2 KL soli,2 KL kryšt.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto knedľa je veľmi jednoduchá a určite sa Vám podarí.Recept som našla už dávnejšie niekde na nete a odvtedy používam len tento.Tak sa milé dámy nebojte a skúste receptík!

Do preosiatej múky,pridáme cukor,soľ, droždie,oliv.olej a letné mlieko.Poriadne vymiešame,cesto by nemalo byť ani riedke ani husté!Necháme v teple asi 1/2 hod.nakysnúť.Potom cesto rozdelíme na tri časti a jemne vyformujeme do tvaru bochníka.Necháme znova v teple kysnút.Pripravíme si hrniec,najlepšie vysoký a široký na dno dáme vodu,pridáme parák-sitko na knedľu.Voda nesmie presahovať sitko a necháme zovrieť vodu.Ak je cesto vykysnuté opatrne prenesieme na parák.Bochník a aj parák jemne potrieme obyč.olejom,zakryjeme pokrievkou,stlmíme plameň na min.a stopneme 20 min.Doležité je,aby sme sa vobec nepozerali do hrnca.Po 20 min. opatrne odokryjeme - dávame pozor,aby nám voda z pokrievky nekvapla na vykysnutú knedľu.Hotovú knedľu prenesieme na tanier,prepichneme 3- 4x páratkom a jemne potrieme olejom.Dolejeme do hrnca vodu,ktorá sa nám predtým vyparila a opakujeme!Z tohoto cesta sú tri menšie alebo dve vačšie knedle.Na druhý deň prihrievam nakrájanú knedľu pod fóliou v mikrovlnke.Je super!

Mám už parný hrniec,tak robím knedľu v ňom: nechám cesto 1 hod. nakysnúť,potom ho rozdelím na 2 alebo 3 časti,vyformujem tvar knedle.Nechám ešte asi 30 min podkysnúť a uložím do poriadne vymastených nádob.Keď podkysnú natriem olejom a dám pariť na 20 min.Po naparení hneď poprepichujem každú knedľu páratkom a natriem jemne olejom.Prihrievam v parnom hrnci už nakrájanú.

Prajem veľa šťastia a dobrú chuť!

Všetky ingrediencie spolu zmiešame
Vypracujeme poriadne cesto,ja najradšej rukou,cesto by sa nemalo lepiť
dáme do tepla kysnúť - ja žijem v zahraničí a jediný sposob,ako mi cesto nakysne je,že ho dám do letnej - nie horúcej trúby
cesto nám približne po 1/2 hod.podkyslo,tak si ho rozdelíme
Cesto rozdelíme-buď na dve alebo na tri časti.Ja som nechala dve menšie a jednu vačšiu.Z ľahka vytvarujeme tvar knedle alebo do gule
a šup znova do trúby kysnúť
Dávame pozor,aby cesto neprekyslo a nepopraskalo sa.Keď vykysne,knedľu opatrne prenesieme na parák,ktorý sme potreli olejom a knedľu tiež,zakryjeme a paríme 20 min.
A tu je nádherka po 20 min.
tu všetky 3
nakrájané a može sa ísť papkať.Ako vždy nesklamala a bola výborná