Husárske šišky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

suroviny na asi 60 šišiek: 100 g lieskových orieškov, 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 balíček vanilk. cukru, štipka soli, 200 g masla alebo Hery, 2 žltky, 1/2 šálky prášk. cukru obaľovanie, marmeláda. Lieskové oriešky môžete nahradiť aj mandľami alebo orechmi.

POSTUP PŘÍPRAVY

Orechy najemno zomelieme. Maslo, cukor, žltky a soľ zmiesime, pridáme preosiatu múku, orechy a vypracujeme krehké cesto. Cesto zabalené v alobale odložíme do chladničky na 2 hodiny odpočinúť. Rúru vyhrejeme na 200 C. Z cesta ušúľame dlhý valec, pokrájame na rovnaké diely, z ktorých urobíme guľky. Do každej guľky rúčkou väčšej varešky vyhlbime jamku. Šišky uložíme na pech a pečieme 12 až 15 minút na prostrednej priečke rúry. Upečené šišky necháme vychladnúť a posypeme prášk. cukrom. Marmeládu nahrejeme, lyžicou dáme do menšieho mikroténového sáčku, na rožteku ktorého vystrihneme malú dierku. takto naplname jamky v šiškách. Marmeládu v šiškách necháme 1-2 dni schnúť, potom šišky uložíme do škatule.
Sú vynikajúce! V podstate je to recept taký ako na vanilkové rožky, takže som asi z polky cesta spravila rožky a z druhej časti tieto šišky.