Griláž (tenkrát poprvé)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 HERA, 150g vlašských orechov, 1 salko, 200g kryštálového cukru, 100g kandizovanej pomarančovej kôry, tortové oblátky

POSTUP PŘÍPRAVY

Ja som robila griláž prvý krát. Existuje mnoho receptov a postupov, ja som týždeň brázdila internetom, až som si vyrobila vlastný. Som antitalent na výrobu akýchkoľvek koláčov, bola som pripravená hrešiť a kliať, ale nebolo treba... :)

Orechy som posekala mixérom, takže boli tam aj väčšie kúsky, aj úplne rozdrvené na prach. Heru som pokrájala na kocky, kandizovaná pomarančová kôra je pekne pokrájaná na kocky, takže s tou nič netreba robiť.
Tortové oblátky som si pripravila na plech. Ja som zohnala len také A5kové, lepšie sú tie väčšie.
Heru rozpustíme.
Z cukru spravíme karamel. Ja som to celé robila v teflónovom woku, vôbec sa nepripálil. Cukor treba nechať rozpustiť na slabom ohni, pomiešať až vtedy keď vidíte, že z dola sa začína roztápať.
Do karamelu som priliala rozpustenú heru a salko. Karamel sa samozrejme zmenil na skalu, ale to neohrozilo moje odhodlanie. Ani hera sa nevárila moc priateľsky, separovala sa od ostatných a odmietala komunikovať. Nevzdávala som sa a miešala a miešala a miešala... Po chvíľke sa karamel začal roztápať a hera prestala odporovať a všetko sa krásne spojilo.
Nadšená svojim úspechom som tam šupla orechy a kandizovanú pomarančovú kôru. Celé som to ešte varila, kým to nebolo tak husté, že pri každom priemiešaní som videla dno woku.
Odstavila som zmes, nechala ju vychladnúť tak, aby veľmi netiekla a vlažnú natrela na oblátky. Na vrch položila opäť oblátky a zaťažila knihami na celú noc. Niekde medzi chladnutím zmesy a nadávaním na malé oblátky mi zdochol mobil, takže vidíte až finálnu fotku z rána. :)
No a takto nejak vyzerajú časti, ktoré som obkrájala :) Ostatné nekrájam, lebo by sa to zožralo už teraz :)