Slivkový kompót na 4 spôsoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

slivky * cukor * chuť zavárať *

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, nechcem Vás nudiť, pravdepodobne k tomuto receptu zavíta nespočítateľné množstvo žien v počte nula, takže si tieto riadky píšem pre seba. Ale keby predsa len jedna mamička zavítala a chcela zavárať slivky, budem vééľmi rada, ak jej pomôžem.
Holé fakty: slivky zaváram na štyri spôsoby: s nálevom, s umelým sladidlom alebo s cukrom alebo s celou tyčinkou škorice. 1. Nálev urobíte rozmiešaním 1 litra vody so 350-400 g kryštálového cukru, nemusíte ho prevárať, len ho rozmiešajte. Druhá varianta: do každého pohára naukladám slivky a pridám 3-4 polievkové lyžice kryštálového cukru. Tretia varianta: do každého pohára dám 10 tabletiek umelého sladidla a štvrtú variantu uvidíte vo fotopostupe.

1. Celý tento recept začal pred pár rokmi, keď dedko Zdenko zasadil túto slivku a odvtedy márne dúfa, že vypáli 50 litrov slivovice. Jeho najstaršia dcérka Marcela ho vždy predbehne a namiesto slivovice urobí kompóty, ktoré potom nemá kde skladovať.
2. Jeho prvorodená vyššie spomenutá dcéra ukradne všetku úrodu slivkového charakteru, naloží do auta a nenápadne odchádza zo záhrady. Zanechá po sebe iba stopy v hline, nezatvorenú bránku do záhrady, zlomený konár na slivke a kôstky zo zjedených sliviek. BODKA. Odteraz si nebudem onykať ani ovykať, budem sa iba milo cez mmb prihovárať. Slivky zaváram polené alebo celé. Celé používam na slivkové gule a iné ohavnosti, po ktorých sa priberá a polené na koláčiky.
3. Prvý spôsob: nálev: do 3-litrového hrnca dám 1200 g cukru.
4. alebo strechovito naukladám polené slivky do pohára a zasypem cukrom - 3-4 polievkové lyžice by stačili,
5. alebo do pohára dám celú škoricu, pridám buď cukor alebo 10 tabletiek umelého sladidla. Takto zavarené slivky budú veľmi pikantné - používam do koláčov á la tutti. Tu sa samozrejme zbiehajú dve varianty - jedna s cukrom a druhá so sladidlom.
6. Do prác zapojím celú rodinu. Lauruška umýva slivky, ocko čistí a ja po Laurinke doumývam slivky a po ockovi povykrajujem nevykrojeného červíčka zo slivky. Ockovu pomoc som nevložila do tohto postupu, pretože sa holil naposledy za Napoleona a na fotke vyzeral ako Lauruškin pradeduško.
7. Sterilizovanie: polené slivky sterilizujeme 15-20 minút pri 80 stupňoch a celé plody 20-25 minút tiež pri teplote 80 stupňov. Niekedy pri skladovaní nálev zrôsolovatie, je to v dôsledku vyššieho obsahu pektínu, takže sa kvalita kompótu nezníži.