Makové žemle alebo tvz. makovky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kilo – čítate dobre, naozaj JEDNO KILO hladkej múky špeciál * pol litra mlieka * 2,5 dcl oleja * 1 PL soli * 4 PL kryštálového cukru * 1 kocka čerstvých kvasníc

POSTUP PŘÍPRAVY

Skoro každé ráno chodí manžel kúpiť dcérke makovku, ktorú papká Laura celý deň po jednom zrniečku maku, potom na druhý deň vysávam celý dom a na tretí deň ide ocko kúpiť ďalšiu makovku, ktorú nájdem roztrúsenú v každom rohu v dome... a minule najviac spapkala bábika Magdalénka a bábika Anča - to som ale zistila až v posteli, keď som večer išla Laurinke prečítať rozprávočku. Ale o to tu vlastne ani nejde, ide tu o to, že zasa som si chcela dokázať, že lepšie makovky upečiem sama doma v teple rodinného krbu, strčím ich do mrazáku a tým pádom môže môj manžel, ktorého mi pridelil Mestský úrad v Petržalke na Fedinovej, dlhšie o hodinku spať.... Pomóóc, zavolajte mi sanitku, kde je hlavným život zachraňujúcim pomocníkom zvieracia kazajka na šnurovačku za chrbátom a silné sedatívne lieky.
Recept je, ako tušíte, s kysnutým cestom, s ktorým určite rada experimentujete.

1. Žienky domáce, tak toto naozaj nie je len také jednoduché pustiť sa do boja proti neúprosnému času. Ak chcete mať na raňajky tieto makovky už upečené a raňajkujete o ôsmej hodine, kľudne si privstaňte o 3-3,5 hodinky skôr - ja Vám to veľmi rada prepočítam, vstanete už o pol piatej ráno. Uvidíte krásne svitanie, zažijete neuveriteľné ticho, ktoré sa bude rozlievať po Vašej domácnosti a zistíte, že toto skoré vstávanie má svoje veľké čaro.... Sem-tam začujete susedovie psíka, ako sa pýta von čúrať a ospalú susedku, ktorá mu to náležite vyhovára. Ale vrátim sa k receptu. V pohári si urobíme kvások. Z pol litra mlieka odoberieme do hrnčeka asi 3 decká.
2. Takto vyzerá kocka kvasníc naložená do vlažného mlieka. Áno, to je to, o čom som v predchádzajúcom bode nenapísala. Mlieko musí byť vlažné, čiže teplé, ktoré bude pomaly chladnúť, a nie vytiahnuté z chladničky - ako hovorí manžel "z ladničky". Do hrnčeka ku kvasniciam pridajte lyžicu kryštálového cukru a malú lyžičku soli - viď fotka číslo jedna.
3. Kilečko múky. Najlepšie bude, ak múku hneď preosejete a potom poutierajte múkový prach po celej kuchynskej linke a zemi. Do kysnutého cesta preosievam múku vždy, aby sa prevzdušnila, pretože chceme mať kysnuté cesto krásne ako "štestí".
4. Toto je preosievatko na múku. Vynikajúci nápad pre mamičky, ktoré už všetko majú a nevedia, čo si v domácich potrebách kúpiť a butiky sú ďaleko. Vo vnútri sitka je strunka, stlačením páčky sa strunka pohne a malý mlyn preosieva. Funguje to na ručný pohon a spiatočka je automatická, má niekoľko rýchlostí - prvá rýchlosť je opatrná, pri ktorej ani nedýchate, aby sa Vám zrniečko múky nedostalo inam ako do misy a druhá rýchlosť je tá, pri ktorej sa až vehementne dožadujete kvalitnej preosievky, chcete sa presvedčiť, koľkokrát dokážete stlačiť páčku za tisícinu sekundy a múka sa práši po celom byte až po piatu zákrutu za rohom.
5. Do preosiatej múky dajte lyžicu soli.
6. Pridajte 4 polievkové lyžice kryštálového cukru. Aby Vás nemýlilo, fotku som vložila iba jednu, ale v skutočnosti pridáte naozaj 4 PL cukru.
7. Pridajte 2,5 dcl oleja - a SLEDUJTE, ako si nažíva kvások v teplom mliečku. Je reálne, že sa kvások už presvedčil o živote mimo hrnčeka, alebo sa práve o to chystá. Takže musíme rýchlo pracovať.
8. Kvások v mojom druhom najobľúbenejšom hrnčeku (prvý som podarovala kamarátke Katke) si zmyslel, že sa pozrie na situáciu okolo hrnčeka a ja ho nechám, nech ma pekne provokuje..... milujem zvýšený adrenalín.
9. Do misy rýchlo dolejte zvyšné mlieko a kľudne pridajte ešte pol deci, ak sa Vám zdá zmes veľmi hustá.
10. Ospravedlňujem sa za moju nešikovnosť, ale kvások sa naozaj naštval a nestíhala som ani dýchať, nie ešte fotiť. Takže do misy dajte kvások, vydrhnite si ruky a ideme pravou rúčkou do cesta. Nechty nechajte na stole, aby sa Vám za ne nedostalo príliš veľa lepkavého mazľavého cesta, potom si ich opätovne nalepíte.
11. Mojou treťou umelou rukou som odfotila záber, pri ktorom vidíte, aké ťažké býva miesiť cesto. Misu musíte držať v jednej ruke a v druhej miesite. Musíte to robiť tak, aby ste ho čo najviac prevzdušňovali, slovensky povedané, musíte ho švácať, biť, rukou budete opisovať v ceste kružnice smerom hore.
12. Keď dokončíte a v ceste nebudú hrudky, capnite cesto do misky kysky a nechajte ho hovieť v kľude 2-2,5 hodinky. Čím dlhšie kysnuté cesto kysne, tým bude lepšie. Nepoužívajte žiadne urychľováky, iba v prípade, že sa naozaj ponáhľate, alebo ste zaspali a ôsma hodina sa blíži. Kysnuté cesto dokonca vykysne aj v chladničke, ale bude mu to trvať dlhšie. Cesto vykysne v priebehu dvoch hodín, kedy stihnete v zmysle motta "Zmena je život" presťahovať nábytok z obývačky do detskej izby a nábytok z detskej izby do obývačky. Cesto zatiaľ bude "bafkať". Ak sa chcete vrátiť do postele, možno máte smolu, pretože sa Vášho lôžka práve zmocnili Vaše detičky a v horšom prípade rozvalený tatinko.
13. Po dvoch hodinách. Misku-kysku si cesto už dávnejšie otvorilo, ja som mu iba pomohla s vrchnákom a nechala ho ešte pol hodinku kysnúť - chcela som si dopiť pollitrového turka, ktorý už bol studený.
14. Pomúčte si veľkú dosku. S múkou opatrne. Čím menej múky pridáte, tým lepšie. Samozrejme za podmienky, že cesto sa Vám nebude lepiť na ruky, ani na dosku a budete môcť s ním narábať. Neodolala som pokušeniu ochutnať cesto, je naozaj fantastické, hoci je surové. Keby som to neurobila, možno by bolo o 2-3 žemličky viac.
15. Cesto pred mojou ochutnávkou.
16. Superostrým nožom odrežte kúsok z cesta a vyformujete do tvaru žemle alebo do možných aj nemožných iných tvarov, alebo sa tešte každému tvaru, aký sa Vám podarí.
17. Superostrým nožom narežte žemličku do kríža.
18. Rozšľahaným žĺtkom potrite celú žemličku zo všetkých strán (spodok naozaj nemusíte).
19. A zo žemličky nemakovky urobíte žemličku makovku, keď jej urobíte make-up a jemným pritlačením jej xichtíka do maku jej vykúzlite čarovný imidž.
20. Žemlička s makovým make-upom.
21. Skúste aj iné tvary - napríklad vejárik.
22. Alebo bagetky.
23. Je to na Vás..... žemličky poukladajte na vymastený plech ďalej od seba a nechajte ich ešte podkysnúť.
24. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Samozrejme netuším, aké veľké žemličky ste robili, takže časový údaj je irelevantný. Vyskúšajte dotykom a stlačením, či je žemlička už pevná a upečená a zariaďte sa podľa toho. Ja to robievam ešte aj iným spôsobom, nakoľko mám azbestové ústa, že žemľu, po ktorej sa mi zbiehajú slinky v ústach, ukradnem z plechu a jednoducho sa do nej zahryznem. Toto nerobte bez dohľadu rodičov!!!
24. Wooow! Práve je 7:59 hod. a moju rodinku čakajú raňajky na stole. Horúca makovka s džemom a maslom. Nie, maslo som naozaj doma nemútila!!! :-)