Grilované kuracie prsia s mierne vianočným nádychom, s lahodnými zemiakmi a sviežim šalátom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kuracie prsia, olivový olej, sójová omáčka, škorica, pomarančová kôra (alebo korenie kardamon), muškátový orech, balzamico, mletý zázvor, soľ, zemiaky, cottage cheese, jarná cibuľka, citrón, maslo, ľubovoľný listový šalát

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak tie grilované prsia sú fakt úžasné - marináda vonia po škorici a chutí delikátne sladkokyslo. Mäsko je šťavnaté a zemiaky veľmi osviežujúce. Naozaj odporúčam, toto jedlo chutí výborne!!

Pri tejto prílohe som sa inšpirovala Jamie Oliverom, ktorý namiesto cottage cheese použil syr fetu.
No a marináda a zároveň omáčka na mäso vyplýva z tohto vianočného obdobia, okrem výbornej chuti vám bude krásne voňať celá kuchyňa :))

Dobrú chuť prajem :)

Pripravíme si marinádu: olivový olej, sójová omáčka, škorica (ja som použila korenie kúpené v Egypte, ktoré má škoricovú vôňu, ale kľudne sa dá nahradiť škoricou), semiačka korenia kardamon (viď ďalšie foto) - dá sa nahradiť pomarančovou kôrou, nastrúhať trochu muškátového orecha (je veľmi aromatický), balzamico, mletý zázvor a soľ.
Toto je korenie kardamon - rozlúpla som škrupinku (vľavo hore) a semiačka som podrvila v mažiariku.
Kuracie prsia si naklepeme, narežeme z obidvoch strán a nasolíme. Ja som potom ešte kúsky prerezala na menšie časti, aby toho bolo viac :)
Mäso naložíme do marinády a necháme v chladničke (podľa možnosti, najlepšie celú noc, ale stačí aj hodinka).
Zatiaľ čo sa marinuje mäso, si pripravíme úplne jednoduchý šalát. Do misy dáme nejaký zelený šalát (napr. ľadový šalát, čínska kapusta, rukola....), pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vytlačíme asi polovicu citróna.
Teraz si pripravíme výborné zemiaky: Najprv ich uvaríme v osolenej vode, dáme do misy a necháme roztopiť maslo.
Zemiaky premiešame s roztopeným maslom a vidličkou ich poprekrajujeme. Dôležité je, že sa nesmú tlačiť, nechceme, aby nám vznikla kaša.
No a nakoniec pridáme jeden cottage cheese bez príchute a nastriháme zelené časti jarnej cibuľky (alebo petržlenovej vňate, skrátka nech tam je niečo zelené ,) ). Premiešame a výborná príloha je na svete :)
Na grilovacej panvici ugrilujeme mäso, pri tomto spôsobe netreba používať vôbec olej, mäso pustí svoju šťavu.
Teraz si pripravíme veľmi jednoduchú omáčku na mäso: marináda, ktorá zostala sa spolu s maslom zohreje na ohni, nastrúhame do nej trochu citrónovej kôry a necháme vrieť zopár sekúnd. Touto omáčkou potom polejeme mäso pri podávaní.
A môžeme servírovať. Mäso polejeme maslovou omáčkou z marinády, jeme spolu so zemiakmi a šalátom. DOBRÚ CHUŤ! :)