Gaštanovo - orechové guľky v marcipáne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA GUĽKY - 100g masla, 2 ks gaštanové pyré, 200-210g mletých orechov, 4 PL nutely, 100g pomletých piškót alebo keksov, NEPRAVÝ MARCIPÁN - 300g preosiateho práškového cukru, 300g sušeného mlieka (Laktino - zelená krabica), 90g masla, 2-3 PL medu, 2-3 bielka, trošku mandľovej príchute alebo Amaretta, ČOKOLÁDOVÁ POLEVA - 200g várovej čokolády, kokosový tuk alebo cera

POSTUP PŘÍPRAVY

Už dávno som chcela vyskúšať výrobu nepravého marcipánu, ale nemala som na to príležitosť a torty som ozdobila radšej čokoládou. Ale obaliť ním guľky ma veľmi lákolo a tak som sa do neho včera pustila a podaril sa na prvý šup (takže aj na tortu raz dôjde). A keďže som nechcela robiť tie isté gaštanové guľky, vymyslela som si túto, mimochodom veľmi chutnú variáciu. Opäť trošku viac práce, ale výsledok fakt stojí za to.

Postup v obrázkoch...

Gaštanové pyré, maslo, nutelu a orechy si zmiešame...
...pridáme pomleté alebo pomixované piškóty (kekse).
Dáme do chladu odpočinúť.
Potom gúľame a gúľame ostošesť, dáme zase do chladu. Najlepšie sa obaľujú, keď sú ako z kameňa. Je dobré rozdeliť guľky na dve časti, kým jednu časť obaľujeme, druhá sa chladí, keď začnú mäknúť, tácky vymeníme.
Pripravíme si suroviny na marcipán, ja som najskôr robila z polovičnej dávky, potom som musela ešte dorábať, nevedala som, koľko toho budem potrebovať.
Hotový marcipán. Bielka aj med pridávajte radšej postupne, najskôr dve bielka, 2PL medu a keď bude treba, tak potom pridať. Ak je riedky, pridáme ešte cukor a sušené mlieko. Hneď začneme s obaľovaním, ináč marcipán stuhne.
A začíname obaľovať, odtrhneme si kúsok cesta, do stredu dáme guľku a...
...zabalíme. Nevadí, ak bude kúsok guľky presvitať, ešte ich budeme máčať v čokoláde, takže sa všetko zakryje. Ruky som si "namáčala " v práškovom cukre.
Obaľujeme a obaľujeme, ja som pri tom pozerala televízor. Na všetky guľky mi cesto nevyšlo, opäť ich pár ostalo "holých", nevadí, okúpeme ich v čokoláde. Zjedia sa tak či tak.
Opäť som ich dala do chladu. Potom si rozpustíme čokoládu s tukom, radšej hustejšiu a môžeme namáčať.
"Okúpané" guľky. Dáme stuhnuť...
...a potom ich s tou istou čokoládovou polevou malou lyžičkou pooblievame.
Keď poleva stuhne, dáme ich do košíčkov a ochutnávame a ochutnávame, mňam, tá námaha stála za to!
Guľky nachystané na svadbu, vyšlo mi ich okolo 120.