Sushi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g sushi ryže, ryžový ocot, soľ, cukor, 2 sushi riasy, 100 g surového filetu z lososa, 1 avokádo, wasabi - hotovú pastu alebo prášok, sójová omáčka, sterilizovaný zázvor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaríme si ryžu podľa návodu na obale, zmiešame so zmesou ryžového octu, soli a cukru (pomer uvedený na obale od ryže) a necháme vychladnúť. Vychladnutú ryžu rozdelíme na dve polovice. Z jednej polovice tvarujeme pomocou polievkovej lyžice valčeky veľkosti cca 4 cm. Ak sa ryža lepí, tvarujeme valčeky navlhčenými rukami. Na bambusovú podložku si rozprestrieme riasu, ktorú sme predtým jemne navlhčili vodou. Na riasu nanesieme cca do 2/3 dĺžky ryžu - asi 0,5 - 1cm vrstvu. Lososa si nakrájame na tenké plátky. Na každý valček položíme plátok lososa. Rovnako položíme plátok lososa do stredu riasy s ryžou a zatočíme ako roládu. Ja dávam okrem lososa aj avokádo pokrájané na pásiky. Sushi dáme cca na polhodinku do chladničky - teda aspoň nám chutí lepšie vychladené. Podávame s pastou wasabi (dá sa kúpiť hotová, ale ja kupujem wasabi v prášku, ktorú rozrábam s vodou), sójovou omáčkou (myslím, že sa volá Kikkomen, alebo taký nejaký podobný názov) a sterilizovaným zázvorom.