Koláčiky z univerzálneho cesta, ktoré veľmi pripomína lístkové



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky, 500 g Hery, 200 g kyslej smotany. Okrem toho orechy, mlieko, práškový cukor, vanilkový cukor, džem podľa výberu - v mojom prípade jahodový, jahodový perník, vajíčko na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Viď obrázkový postup.

Inšpiráciu na cesto som objavila na www.mamincinyrecepty.cz.

S cestom sa výborne pracuje a koláčiky sú veľmi jemné, krehké a nie sú ani presladené.
Výborné je aj to, že sa dá toto cesto urobiť do zásoby a uskladniť v mrazničke.

Do misy nasypeme múku, uprostred vyhĺbime jamku, do nej dáme smotanu. Okolo jamky rozdrobíme tuk.
Rukami vypracujeme hladké mäkké cesto, ktoré necháme v chladničke dve hodiny odpočívať. Po tejto dobe ho využijeme presne tak, ako lístkové - na slano i na sladko a môžeme si ho dať aj zamraziť.
Na prípravu tohto cestíčka som použila takúto vynikajúcu múku. Veľmi som s ňou spokojná.
Ja som z tohto vynikajúceho cesta robila dvojo koláčikov. Cesto som rozvaľkala na obdĺžnik a rozkrájala na rovnaké kúsky.
Do stredu som dala orechovú plnku. Tú som pripravila tak, že som dala zovrieť mlieko, nasypala orechy, troška práškového cukru, vanilkový cukor a nechala som troška prevariť.
Okraj prehneme cez náplň, spoje pritlačíme k sebe, položíme na dosku a celý valček prehneme cez spoj, aby bol dole.
Radielkom alebo ostrým nožom na vonkajšej strane (tam, kde nie je spoj) rozkrájame do hrebienkov.
A každý ovál vytvarujeme do rohlíčku.
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Tu sú tesne po vytiahnutí z rúry. Piekla som na 180 C.
Pri malinových hrebeňoch som si pripravila najskôr náplň. Džem som zahustila rozmrveným jahodovým perníkom (nápad som odpozerala od užívateľky čistinka z www.varecha.sk). Potom som postupovala ako pri prvých hrebeňoch. Cesto som rozvaľkala a radielkom narezala rovnaké obdĺžniky. Každý obdĺžnik z dlhšej strany som ostrým nožíkom narezala na pásiky, nie však do konca cesta - necháme si aspoň centimeter spojené cesto. Do stredu dáme plnku.
Zvinieme do tvaru hrebeňa.
Ja som tvarovala hrebene a venčeky. Potom už len pomašlujeme vajíčkom a dáme piecť.
A tu sú už upečené a pocukrované.