Espresso "macarons" s karamelovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

85 g mandlovych lupienkov,ale.celych vylupanych mandli * 150 g praskoveho cukru * 1 CL instatnej kavy * 3 velke (aspon 1,2 az 3 dni odstate) bielky * 66 g krystal.cukru * 1 CL vanilk.esencie KREM: skaramelizovane salko,maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Po dlhom obdivovaní všetkých tých dokonalých macarons na zahraničných foodblogoch,som sa s malou dušičkou pustila do tých svojich....vedela som ,že príprava je hotová alchýmia,ale bola to pre mňa výzva...tak som si naštudovala všetky možné manuály,a pustila sa do toho...ako vidíte ,výsledok veru nie je moc podobný originálu,čiže len potvrdzujem,že je to proste "alchýmia"...:)

pomelieme si mandlove lupienky..snazime sa co najjemnejsie...
pridame k nim praskovy cukor,a kavu,a melieme,a melieme...az nam vznikne uplne hladka mucka...
tu presypeme cez sitko...najhrubsie kusky ,kt.nam neprejdu cez sitko,bud skusime pomliet este raz,alebo ich proste nepouzijeme..mne ich zostalo velmi malo,takze nechybali:)
mali by sme dostat aspon takuto jemnu mandlovo cukrovu mucku...
potom zacneme slahat bielky aj s vanilkovou esenciou...je naozaj velmi dolezite,aby to boli starsie(cize odstate bielky)a aby boli izbovej teploty..slahame ,kym zacnu vytvarat jemnu penu...
potom zacneme postupne zaslahavat cukor...a slahame ,kym su krasne leskle...tu som spravila chybu,kt.sa podla mna odrazila na vzhlade mojich macarons..bielka som moc preslahala,az uplne do tuha..prv som myslela,ze to tak ma byt..ale ,ked som neskor prezerala video manualy,zistila som,ze bielkova pena ,nema byt uplne pevna,ma byt jemna,leskla,ale nie tak tuha,ako napriklad ,ked robime "Pavlovu"....na zaklade toho su potom macarons krasne leskle a hladke aj po upeceni..ale kedze ja som mala celu zmes tuhsiu,mojim chybala po upeceni ta povestna lesklost...
do bielkov postupne a opatrne,po mensich davkach, zamiesavame mandlovu mucku..
pripravime si vrecko na zdobenie..a pouzijeme hladku okruhlu spicku,kt.priemer by mal byt tak 1cm...
na papier na pecenie vytlacame kruhy,ja som si ich aj naznacila,ale nakoniec som spravila moc malinke..a dalsiu davku som sa snazila uz vacsie...mali by mat priemer asi tak 5 cm...takto na plechu ich nechame odstat cca 20 minut,..cize ked sa ich jemne dotknete ,povrch by mal byt zasuseny,a nemal by sa vam lepit na prst...
ruru si predherejeme na cca 140 C,a plech s macarons si podlozime este jednym rovnako velkym plechom..to vam pomoze,aby sa spodok nepiekol moc rychlo,co moze mat za nasledok popraskanie..ale mne aj tak niektore popraskali:(..pecieme ich cca 15-16 minut..treba odsledovat..vrch by mal byt pevny..
nechame ich uplne vychladnut na plechu,a medzitym si pripravime krem...cize si len vyslahame salko s maslom...
vychladnute spajame kremom,a mozme ich odlozit do vzduchotesnej nadoby..vydrzia ze vraj 4az 5 dni...ale nam velmi chutili aj za cerstva..chutia sladucko,hlavne po mandliach.a v nasom pripade aj po kave a karamele:) Dobru chut a vela stastia pri vyrobe!!!!!!:)