FANTASTICKÉ CESNAKOVÉ CHUŤOVKY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kocka droždia, cukor do kvásku, 100 ml mlieka, 500g uvarených a postrúhaných zemiakov, 150g plhr. múka, 150g hl. múka, rasca, 50g rastlinný tuk, soľ, 2 vajcia, cesnak, olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Z droždia, mlieka, cukru urobíme kvások. Preosejeme a zmiešame obe múky, pridáme postrúhané zemiaky, rascu, soľ. V mikrovlnke roztopíme tuk, necháme ho mierne schladnúť, potom doň vmiešame vajcia. Túto zmes vlejeme k múkam a vypracujeme cesto. V prípade potreby pridávame múku alebo mliečko. Cesto je mierne lepivé ale to neva. Poprášime ho múkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 1-1,5cm. Vykrajujeme malé kolieska-jednohubky. Kladieme na plech na papier. Necháme ešte chvíľu odpočinúť. Potrieme cesnakovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180-200 stupňov asi 20 minút.
Cesnakový olej: cesnak prepasírujeme a pridáme olej, soľ. Zohrejeme a necháme vychladnúť.
Mne vyšli z tejto dávky dva plné plechy. Sú bombové, pacharinkové, mekulinké pampúšiky ešte i druhý deň.
Kto cesnak moc nemusí, stačí ich potrieť len olejom, alebo rozšľahaným vajcom so soľou. Potom prípadne posypať rascou, sezamom, makom. I tie sú superáčne.