Žemlovka - trochu inak



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

vianočka, alebo sladké makové rohlíky, mlieko, tvaroh, cukor, 2 žltka (kto chce použije aj bielka na snehovú "čiapočku" na vrch), čokoládový puding, biely jogurt, pár kusov piškót (aké máme, ja som mala dlhé), ovocie - u mňa broskyne a banány a trocha nutely (tu 2 kopcovité PL)

POSTUP PŘÍPRAVY

Môj syn takú tú klasickú žemľovku, do ktorej idú strúhané jablká a škorica a do tvarohu hrozienka nemusí, tak keď ju robím vždy nejak improvizujem, dnes mi vyšlo toto :)

Do vymaslovaného pekáča si navrstvíme v mlieku "vymáčané" a vyžmýkané plátky vianočky v súvislej vrstve.
...na vrstvu vianočky rozotrieme cca 2/3 z tvarohovej plnky, ktorú sme si spravili úplne jednoducho - zmiešaním 500 g tvarohu (jemný z Lidla), 2 žĺtok a 1 PL vanilkového a 2 PL práškového cukru.
...na tvaroh naukladáme plátky broskýň
...na broskyne v šťave z broskýň namočené piškóty
...piškóty zalejeme zmesou pudingu a bieleho jogurtu (bežným spôsobom si uvaríme čoko puding podľa návodu na sáčku a hneď do horúceho vmiešame 200 ml biely jogurt) a ešte teplým zalejeme
...na puding naukladáme kolieska banánov a na ne dáme zvyšnú tvarohovú zmes.
...do tvarohu nahádžeme kôpky nutely
...a prikryjeme opäť plátkami vianočky namočenými v mlieku a vyžmýkanými - spravíme súvislú vrstvu a dáme piecť - pri cca 180°C 30 minút. Kto má rád snehovú čiapočku - tak si vyšľahá 2 bielka s 1 PL práškového cukru, rozotrie na povrch upečenej horúcej žemľovky a dá ešte na ďalších cca 10 minút zapiecť.
U nás veľmi snehová vrstva nefičí, tak zvyknem povrch žemľovky pokryť vločkami masla a posypať grankom.