Šťavnatý makový zákusok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250g hrubej múky, 250g mletého maku(alebo orechov), 250g masla, 200g práš. cukru, 4 vajcia, 1 lyžica kakaa, 1lyžčka sódy bikarbóny, 500ml mlieka ***SIRUP: 250g kryš. cukru, 200ml vody, šťava z 2 citrónov, 50ml umu***KRÉM: 300ml mlieka, 1 Zlatý klas alebo vanilkový puding, 2 žĺtky, 250 g masla, 140g práš. cukru, 50ml umu a čokoláda na varenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Maslo, žĺtky a cukor spolu vymiešame. Pridáme kakao, mak, múku so sódou bikarbónou, mlieko a nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a pomúčený plech a upečieme pri 200 stupňoch.***SIRUP: Z vody s cukrom uvaríme sirup a do vychladnutého pridáme citrónovú šťavu a um. Sirupom rovnomerne polejeme celý koláč. ***KRÉM: V mlieku rozmiešame Zlatý klas, žĺtky a uvaríme puding. Vychladnutý ho spojíme s maslom, ktoré sme predtým vyšľahali s cukrom a umom. Krém natrieme na koláč a pokvapkáme roztopenou čokoládou.