CHLIEB NAS KAZDODENNY*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

60 dg hladká múka,30 dg celozrnná múka,20 dg pšeničné otruby,3 čl soľ,2 batáty,voda podľa potreby,42 gr droždie,3 pl bravčová masť,150 gr ľanové semiačko,100 gr slnečnicové jadierka,100 gr tekvicové jadierka

POSTUP PŘÍPRAVY

Prišli sme z chalupy a nebol ani chlieb,ani rožky,tak som piekla.Mali byť celozrnné žemle,cesto ale nedržalo tvar,tak sa piekol chlebík.

PRE MATKU

Batáty uvaríme v šupke,vidličkou roztlačíme.Múky a otruby zmiešame,pridáme soľ,roztlačené batáty aj s vodou,v ktorej sme ich varili,rozmrvené droždie(ja nerobím kvások-dokonca toto bolo z mraziaku).Vlažnú vodu pridávame podľa potreby,aby vzniklo husté cesto.Nakoniec pridáme masť.Poriadne vymiesime a necháme dve hodiny kysnúť.Potom vsypeme semiačka,poriadne premiesime a mokrými rukami tvarujeme bochníčky.Dávame na masťou vymazaný plech.Necháme podkysnúť a pečieme vo vyhriatej rúre najprv asi na 180st.,potom teplotu znížime asi na 160 st.Kedže mne sa rozliali,riešila som to tak,že som cesto dala do vymastených teflonových rajníc.Vyšli mi tri bochníčky a šesť akože dalamaniek,tie som nefotila,lebo boli placaté nepodarené.Skúšame špajdľou,ked sa nelepí,je upečené.
Upečené vyklopíme na mriežku a zakryjeme vlhkou čistou utierkou.Krájame vychladnuté.

v reze
bochníček
uno momento
s kopou semiačok