Svieže Acidko rezy s ovocím



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 1/3 salky prask.cukru, 1/2 salky zmaknuteho masla (najlepsie je naozajstne cerstve maslo), 1,5 salky hladkej muky, 1/4 CL soli NAPLN: 3/4 salky prask.cukru (cast je dobre nahradit vanilkovym), 3 PL hladkej muky (stredne kopcovite), 1/4 CL soli, 4 velke vajicka, 1 CL vanilk.esencie, 1/4 CL cerstvo nastruhaneho muskatoveho orieska (alebo struhana citronova kora alebo nic), 2 salky husteho acidofilneho mlieka (odporucam zvolenske s obsahom tuku min.3% alebo Sabi)

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievky moje krasne, mozno sa vam bude zdat plnka z kysleho mlieka jemne povedane, sialena, ale nebojte sa nic, ono to chuti ako nieco medzi tvarohom, jogurtom a pudingom. Chut je svieza, nepresladena, pre nas uplne akurat. A co mna osobne oslovilo hned na zaciatku je cesto, ktore je v podstate rovnake ako moje oblubne skotske maslove susienky http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=23698&user=61360.
Co sa tyka ovocia, v original recepte odporucaju vychladeny kolac podavat s cerstvym ovocim. To odporucam aj ja ,-) Ale mne to nedalo a nahadzala som tam domace kompotove jahody, dobre odkvapkane, nepopucene. Pozor na prilis stavnate ovocie, lebo stava moze sposobit, ze plnka sa s nou zmiesa a bud sa zrazi alebo len bude vyzerat ako zrazena. Tak ci tak, nic moc. Moj navrh c.2 je na upeceny vychladeny kolac poukladat osusene ovocie a jemnulinko zaliat alebo skor potriet zelatinou. No a podla toho, ci a ake ovocie pouzijete, sa rozhodnite ci pouzijete muskat. oriesok alebo citronovu koru.

Zmaknute maslo vyslahame s cukrom do peny, resp. kym nie je masa naslahan a nadychana. Pridame sol a muku a spracujeme bud rucne strucne alebo vidlickou alebo rucnym mixerom alebo robotom tak, aby sme dostali texturu ako mrvenicka. Plech s rozmermi 23x33 cm vymastime maslom a vysypeme hrubou mukou. "Drobenku" vysypeme rovnomerne do pripraveneho plechu a rukami utlapkame. Pecieme v rure vyhriatej na 180 stupnov, kym nie je jemnucko zlate, cca 15-17 min.
Vsetky prisady na plnku spolu poriadne vyslahame - vymiesame. Ked chceme pouzit ovocie, musi byt dobre odkvapkane a pevne,aby nepustilo vela stavy. Pripravenu zmes vylejeme na horuce predpecene cesto, poukladame ovocie (ovocie nemusime pridavat uz do plnky, mozeme ho s kolacom len servirovat). Pecieme asi 25-30 min., kym nie je plnka poriadne stuhnuta (hlavne v strede) a trosku chyta farbu. Tie zlte dobky su z masla, ktore islo podla povodneho receptu do plnky, ale odporucam ho vynechat, lebo sa moze stat, ze sa plnka akoby zrazi. Bez neho to bude OK.
Kolac podavame poriadne vychladeny a stuhnuty, co ale z mojej fotky mozete uhadnut, sa u nas nekonalo :-) Ale naozaj, ked postoji a poriadne vychladne je uzasny. Nam velmi chuti, tak budem rada, ked niekto vyskusa a hlavne, ked si tiez posmakne :-)