Otvorený orechový koláčisko.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 500 g hladkej múky, 50g droždia, 50g práškový cukor, 2 dcl mlieka, 4 žĺtka, 2 sáčky vanilínového cukru, štipka soli, Citrónová kôra z 1 citróna, 120 g margarin /palmarin/. PLNKA: 1 dcl mlieka, 80g kryštálového cukru, 200 g mletých orechov, 2 PL strúhanky, škorica, pomarančová kôra , 2 sáčky vanilínového cukru, 30 g margarínu alebo masla, 50 g hrozienka /ja ich ovšem nedávam, lebo deti to vyberajú/ , vanilkovú prípadne mandľovú arómu alebo rum, kto čo má rád. POLEVA: 4 PL práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy.
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetko po poriadku v postupe.
|
Múku preosejem a pridám vlažné mlieko 1 dcl spolu s droždím a trochou práškového cukru. Nechám kysnúť aspoň 15min. |
|
Medzitým vyšľahám do peny žĺtka so zvyšným mliečkom roztopeným margarínom, vanilínovými cukrami a práškovým,citrónovou kôrou, štipkou soli. |
|
Keď droždie nakysne postupne pridávame žĺkovú masu a miesime špirálami alebo ručne /kto vládze/. |
|
Takto miesime. |
|
Necháme kysnúť prikryté na teple, ja narežem do cesta nožom kríž. |
|
Medzitím si dáme zovrieť mlieko na plnku + maslo + kryšt. cukor, vanil. cukor, vmiešame orechy, strúhanku, škoricu, arómy príp. rum. a chvíľu povaríme za stáleho miešania, tak 2 min. |
|
Pridám pomarančovú kôru, tá tomu dodá chutisko. |
|
Cesto vykyslo, môžeme ho vyklopiť na dosku. |
|
Rozvalkáme a natrieme vychladnutou plnkou, nemusí byť úplne studená. |
|
Stočíme do rolády. |
|
Peeložíme na plech s papierom. |
|
A koláčik pekne prerežeme v strede. Asi takto. |
|
A šikovne prepletieme, tak aby plnka bola vždy hore. |
|
Dáme do rúry asi na 35-40 min. 190 C. Medzitím si vyšľaháme cukor s citrónom. |
|
Po upečení horúci hneď natierame polevou dobre veľa, dodá mu takú šťavnatú chuť. |
|
Takto vyzerá a je veľmi chutný. Dobrú chuť! |