Otvorený orechový koláčisko.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 500 g hladkej múky, 50g droždia, 50g práškový cukor, 2 dcl mlieka, 4 žĺtka, 2 sáčky vanilínového cukru, štipka soli, Citrónová kôra z 1 citróna, 120 g margarin /palmarin/. PLNKA: 1 dcl mlieka, 80g kryštálového cukru, 200 g mletých orechov, 2 PL strúhanky, škorica, pomarančová kôra , 2 sáčky vanilínového cukru, 30 g margarínu alebo masla, 50 g hrozienka /ja ich ovšem nedávam, lebo deti to vyberajú/ , vanilkovú prípadne mandľovú arómu alebo rum, kto čo má rád. POLEVA: 4 PL práškového cukru, 2 PL citrónovej šťavy.

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetko po poriadku v postupe.

Múku preosejem a pridám vlažné mlieko 1 dcl spolu s droždím a trochou práškového cukru. Nechám kysnúť aspoň 15min.
Medzitým vyšľahám do peny žĺtka so zvyšným mliečkom roztopeným margarínom, vanilínovými cukrami a práškovým,citrónovou kôrou, štipkou soli.
Keď droždie nakysne postupne pridávame žĺkovú masu a miesime špirálami alebo ručne /kto vládze/.
Takto miesime.
Necháme kysnúť prikryté na teple, ja narežem do cesta nožom kríž.
Medzitím si dáme zovrieť mlieko na plnku + maslo + kryšt. cukor, vanil. cukor, vmiešame orechy, strúhanku, škoricu, arómy príp. rum. a chvíľu povaríme za stáleho miešania, tak 2 min.
Pridám pomarančovú kôru, tá tomu dodá chutisko.
Cesto vykyslo, môžeme ho vyklopiť na dosku.
Rozvalkáme a natrieme vychladnutou plnkou, nemusí byť úplne studená.
Stočíme do rolády.
Peeložíme na plech s papierom.
A koláčik pekne prerežeme v strede. Asi takto.
A šikovne prepletieme, tak aby plnka bola vždy hore.
Dáme do rúry asi na 35-40 min. 190 C. Medzitím si vyšľaháme cukor s citrónom.
Po upečení horúci hneď natierame polevou dobre veľa, dodá mu takú šťavnatú chuť.
Takto vyzerá a je veľmi chutný. Dobrú chuť!