Vaľkaná štrúdľa z celej smotany



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

30 dk HL múky, 2 celé vajíčka, 1 kyslá smotana 200 g (10 %), štipka soli 3 PL PH múky, 3 PL bravčovej masti (najlepšie domácej) na plnku: mak, orechy, tvaroh, jablká, hrozienka........ Osvedčený recept od mojej známej: štrúdľa je tenučká, "vrstvená" a s cestom sa mi pracovalo dobre. V POPISE POSTUPU PRIPRAVY SOM VLOŽILA VIAC INFO NEŽ DO FOTOPOSTUPU, PRETO SI PREČITAJTE AJ TENTO.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, rozhabarkovaných vajíčok, smotany a soli vymiesime mäkšie cesto. Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk. Pripravíme si zmes z múky a masti, vidličkou dobre premiešame a na pár sekúnd roztopíme v mikrovlnke, aby sa lepšie natierala na cesto. Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme vymiesené cesto na tenko. Na cesto natrieme pierkom zmes z masti a múky. Zatočíme do závinu z kratšej strany dosky a rozkrojíme na 5 častí. Bochníčky pomúčime a dáme na 1/2 hodinu do chladu.

Po polhodinke (v rámci ktorej som pripravila plnky), po jednom rozvaľkáme bochníky na dobre pomúčenej doske a priebežne tiež cesto múčime. Pracovalo sa mi s ním veľmi dobre a dalo sa vyvaľkať doslova na tenkosť papiera. Skúsila som vyvaľkať na úplne tenko a na "normálne" tenko, po upečení som zhodnotila, že naozaj stačí aj na ten rozmer cca 20*30 cm. Ked si plát rozvaľkáme, trochu ho pofrkame roztopenou masťou alebo olejom, nanesieme plnku, stočíme, prenesieme na plech a natrieme masťou/olejom. Takto opakujeme postup pri všetkých bochníkoch. Dáme do vyhriatej rúry na 170 C ... čas som zabudla skontrolovať, ale bola to snáď 1/2 hodina? Ku koncu som pridala funkciu gril a o chvíľočku som mala vrch štrúdlí do zlata. Vyberieme z rúry a znovu potrieme trochou roztopenej masti/oleja. Necháme chvíľku vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Z múky, rozhabarkovaných vajíčok, smotany a soli vymiesime mäkšie cesto.
Miesime, kým sa cesto nezačne odliepať od misky a z rúk.
Pripravíme si zmes z múky a masti, vidličkou dobre premiešame a na pár sekúnd roztopíme v mikrovlnke, aby sa lepšie natierala na cesto.
Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme vymiesené cesto na tenko. Na cesto natrieme pierkom zmes z masti a múky.
Zatočíme do závinu z kratšej strany dosky...
... a rozkrojíme na 5 častí.
Bochníčky pomúčime a dáme na 1/2 hodinu do chladu.
V priebehu tej polhodinky si pripravíme plnky. Potom na dobre pomúčenej doske rozvaľkáme "odpočinuté" cesto - 1. bochníček - na tenko.
Cesto zľahka potrieme masťou/olejom.
Navrstvíme plnku...
... a zatáčame, možno skôr opatrne "prehadzujeme" cez seba. Ako vidíte, cesto sa mi vôbec nelepilo na dosku.
zatočená štrúdľa
orechovo-tvarohová plnka
Takto opakujeme postup pri všetkých bochníkoch. Štrúdle natrieme masťou/olejom a dáme do vyhriatej rúry na 170 C ... dlžku pečenia som zabudla odsledovať, ale bola to snáď 1/2 hodina?
Ku koncu som pridala funkciu gril a o chvíľočku som mala vrch štrúdlí do zlata. Vyberieme z rúry, zas som trošička potrela masťou/olejom. Necháme chvíľku vychladnúť, posypeme práškovým cukrom...
... a výbornú štrúdľu na stole :-)