Jelenie rezne na šampiňónoch

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg jelenieho (danielieho) stehna, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, olej, 100 g masla, 2 cibule, 150 g čerstvých šampiňónov, 1,5 dl kyslej smotany, 50 g múčneho masla, 1 väčší citrón, 150 g brusnicového kompótu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z vykosteného, odblaneného, umytého a osušeného jelenieho (danielieho) stehna sa naprieč vláknami nakrájajú rezne - 2 kusy s hmotnosťou 190 g na porciu (asi 95 g kus). Rezne sa zľahka naklepú, osolia, okorenia a rýchlo opečú na rozohriatom oleji z obidvoch strán. V oleji po opekaní sa rozpustí maslo, spení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridajú sa na tenké plátky nakrájané šampiňóny a spolu sa podusia. Zmes sa zaleje smotanou, pridá sa múčne maslo, spolu sa krátko povarí a dochutí podľa potreby soľou a korením. Pri podávaní sa rezne podlejú omáčkou so šampiňónmi a ozdobia kolieskom citróna s brusnicami. Vhodné prílohy: zemiakové krokety, rôzne upravené zemiaky, dusená ryža