Jablkové bochníčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej múky, 40 g cukru, 20 g droždia, 60 g masla, 250 ml vlažného mlieka, štipku soli. Na plnku: 4 väčšie jablká, škoricový cukor. Na potretie 1 žĺtok a 1 lyžica sladkej smotany.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy dáme múku, urobíme jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások, potom pridáme soľ, maslo, zvyšné mlieko a cesto dobre vypracujeme. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a posypeme škoricovým cukrom. Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 rovnakých kúskov. Poroztláčame ich na placky a do stredu každej dáme jabĺčka posypané škoricovým cukrom. Sformujeme bochníčky, dáme ich na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Necháme ešte asi 30 minút pokysnúť, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom s lyžicou sladkej smotany, môžeme posypať makom a dáme piecť pri teplote 200 C.


Ak je tento recept niekomu známy, tak pred rokmi mi ho uverejnili v knihe Recepty zo života č. 7.